latinica  ћирилица
30/04/2017 |  21:47 ⇒ 01/05/2017 | 11:35 | Аутор: РТРС

Ђокић: Уговор о продаји акција "Љубије" након што НСРС донесе одлуку

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да ће бити дефинисан уговор о продаји 64,99 одсто акција основног капитала Акционарског друштва Рудник жељезне руде "Љубија", ако Народна скупштина прихвати такву одлуку Владе Српске.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"Уговорне обавезе ће се кретати у оквиру основних елемената који су били предмет јавног позива, а то су прије свега гаранције које су понуђачи требали да дају", рекао је Ђокић вечерас за бањалучку Алтернативну телевизију.

Према Ђокићевим ријечима, ако се овај поступак заврши прихватањем одлуке у Народној скупштини Републике Српске, однос у заједничком предузећу остаће исти, јер ће "Арселор Митал" имати већинска управљачка права у заједничком предузећу од 51 одсто, а Рудник жељезне руде "Љубија" 49 одсто.

"То значи да се тамо никаква активност не може спроводити мимо сагласности оба акционара у заједничком предузећу гдје `Арселол Митал` има већа управљачка права", тврди Ђокић.

Он је рекао да су у јавности пренесене погрешне информације да Влада Републике Српске продаје Рудник "Љубија", истичући да Влада Српске "само продаје право на експлоатацију неком предузећу које тим послом управља, док имовина и рудник остају као јавно добро Републике Српске".

Ђокић је подсјетио да је компанија "Израел инвестмент груп" по свим елементима у понуди дала бољу понуду и гаранцију на озбиљност понуде од "Арселор Митала".

"Они би одмах по одлуци Народне скупштине Републике Српске на озбиљност понуде уплатили одређени депозит као вид гаранције за добро извршење посла. Минимум до 20 одсто дају гаранцију на извршење уговорних обавеза у погледу инвестирања 65 милиона КМ колико су предвидјели планом", појаснио је Ђокић.

Он је рекао да "Арселор Митал" није уопште дао гаранције ни по једном елементу, већ су рекли да су они гаранција за својих 13 година пословања и евентуално ако Влада буде тражила гаранцију они ће размотрити то питање.

Ђокић је рекао да раскидни услови сваког уговора морају постојати, па и у овом случају.

"Врло сам поносан на то што смо дошли до добре понуде компаније `Израел инвестмент групе`, односно да акције једног мртвог предузећа оживимо и претворимо их у вриједност од 92 милиона КМ, плус 65 милиона КМ инвестиција уз могућност запошљавања 320 радника", истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да је Република Српска у периоду од 2001. до 2005. године продала 500 предузећа за готовинску дознаку од 25 милиона КМ, док се сада продају акције, како је рекао, једног мртвог или потпуно умртвљеног предузећа за 92 милиона КМ уз могућност озбиљне инвестиције.

Ђокић, који је и лидер Социјалистичке партије, рекао је да је досадашњи став ДНС-а био да евентуална одлука о продаји акција Рудника жељезне руде "Љубија" неће утицати на колиционе односе, те да је и његово мишљење да не треба да утиче.

"ДНС по овом питању има свој став, зато што и ми имамо по неким другим питањима свој став који је другачији од друга два коалициона партнера, јер да исто мислимо били бисмо једна партија", закључио је Ђокић.

Говорећи о ситуацији у предузећу "Алумина" из Зворника, Ђокић је рекао да се питање у овом колективу рјешава кроз стечајни поступак и код судова који су још у поступку.

"Желимо да се ово питање разријеши на коректан и правичан начин, али прије свега на начин гдје ће максимално бити заштићени интереси Републике Српске", истакао је Ђокић.

Извор: Срна