latinica  ћирилица
28/03/2017 |  15:10 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Поздрављено усвајање сета закона у Савјету министара БиХ

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изразио је задовољство због чињенице да је Савјет министара БиХ, усвајањем сета закона, данас извршио све обавезе из Писма намјере са Међународним монетарним фондом /ММФ/, те изразио очекивање да ће то урадити и Парламантарна скупштина БиХ.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

Тегелтија је рекао да евентуално повећање акциза неће утицати на поскупљење дизел горива које ратари користе у пољопривредној производњи.

"У овом тренутку, Република Српска сервисира комплетну накнаду за изградњу путева и ауто-путева, што износи 60 фенинга. Ако се усвоји нови закон, ове накнаде ће износити додатних 15 фенинга. Пољопривредним произвођачима ће бити субвенционисано не 60, већ 75 фенинга од цијене регресираног дизел горива", рекао је Тегелтија новинарима у Народној скупштини Републике Српске.

Говорећи о Инвестиционо-развојној банци /ИРБ/ Републике Српске, ресорни министар је навео да ова институција има вишка ликвидних средстава, више од 100 милиона КМ.

"ИРБ је предложила Влади Српске, као скупштини акционара, да вишак ликвидних средстава, а која не може да орочи, искористи за исплату своја два кредита унапријед. Република Српска је дужник по овим кредитима и ИРБ сваке године уплаћује и главницу и камапте по основу тих кредита", рекао је Тегелтија.

Он је додао да ће Српска сервисирати све кредите које има према Свјетској банци.

Говорећи о предузећу "Унис" из Дервенте, Тегелтија је навео да се из буџета Српске ниједној компанији не одобравају кредити, па ни овом.

Он вјерује да ће власник успјети реструктурисати ово предузеће.

Извор: СРНА