latinica  ћирилица
28/03/2017 |  14:43 ⇒ 19:18 | Аутор: РТРС

Правобранилаштво БиХ тражи да се војна имовина на територији Српске књижи на БиХ

Савјетник министра правде Републике Српске Никола Ковачевић тврди да Правобранилаштво БиХ тражи да се сва перспективна војна имовина на територији Републике Српске без одлуке Суда БиХ књижи на БиХ.
Никола Ковачевић - Фото: СРНА
Никола КовачевићФото: СРНА

"Овдје није ријеч о имовини, него територији Републике Српске. Уколико би ово било урађено Република Српска би изгубила власт на тој територији, што је супротно Дејтонском мировном споразуму и Уставу Републике Српске", рекао је Ковачевић Срни.

Он је навео да Правобранилаштво БиХ инсистира и да Српска спроведе пресуду Суда БиХ да имовина у Хан Пијеску буде укњижена на БиХ.

"Суд БиХ је отео територију Републике Српске. У жалби и затраженој ревизији на наведену пресуду смо навели да Суд БиХ није надлежан да одлучује о имовини, али је проблем што ова институција одлучује у првом и другом степену, те ревизији, тако да се не може очекивати да буду уважени наши захтјеви", каже Ковачевић.

Он је поновио да је Уставом Републике Српске дефинисано да је територија Српске неотуђива, недјељива и јединствена.

"Према томе Суд БиХ је донио одлуку супротну Уставу Српске. Онај који не би спровео одлуку ове институције о имовини чини кривично дјело, али и ако је спроведе крши Устав Републике Српске, што је озбиљан проблем", додао је Ковачевић.

Он је подсјетио да високи представник у БиХ сада пише предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу да је војна имовина у власништву БиХ, чиме дерогира законе које је наметнуо 2005. године, односно забранио да се располаже војном имовином.

Апелационо одјељење Суда БиХ донијело је одлуку крајем 2015. године да се Републичкој управи за геодетске послове наложи да изврши на БиХ књижење права власништва над војним објектом "Велики Жеп" у Хан Пијеску.

Република Српска прошле године затражила је ревизију ове одлуке.

Извор: Срна