latinica  ћирилица
26/03/2017 |  12:18 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: За 20 дана више од 150 ватрогасних интервенција

Територијална ватрогасна јединица Града Источног Сарајева од почетка марта интервенисала је више од 150 пута због пожара изазваних чишењем зараслих имања и паљењем суве траве, изјавио је данас Срни старјешина Ватрогасне јединице Његош Вукадин.
Ватрогасци - Фото: илустрација
ВатрогасциФото: илустрација

Вукадин је истакао да су сви пожари прошли без људских жртава и повријеђених, као и без веће материјалне штете.

Он је упозорио да су искључиво људски фактор и немар криви за толики број пожара у марту.

Вукадин је навео да су поједини ватрогасци по четири, пет дана уз минималан одмор били на терену, те да због кише данас и сутра очекују предах.

Он је похвалио сарадњу Ватрогасне јединице са локалним становништвом и шумским газдинствима у гашењу пожара.

"Шумска газдинства су на вријеме слала људе који су, иако немају адекватну опрему, пружили знатну помоћ, као и становништво у сеоским подручјима", рекао је Вукадин и напоменуо да су ватрогасци све вријеме били у контакту са Цивилном заштитом.

Вукадин је прецизирао да градску ватрогасну јединицу чине јединице са сједиштем на Сокоцу, Палама и у Источном Новом Сарајеву, те једна испостава у Трнову.

"Реаговали смо на сваку дојаву о пожарима јер је то наша обавеза, а у гашењу ватре учествовало је 48 људи са 15 возила", рекао је Вукадин.

Он је апеловао да становништво не користи ватру као начин за чишћење имања и уништавање корова, те да не пале отпад између објеката, посебно стамбених.

"Огромна површина општина Источног Сарајева остала је без становништва, нема стоке и онда власници имања на прољеће паљењем уништавају суву траву", објаснио је Вукадин и додао да реагују на сваку дојаву, али да одлазак на удаљени терен због безазленог пожара слаби могућност за реакцију у случају других евентуалних пожара који би могли имати посљедице по људе и имовину.

Извор: Срна