latinica  ћирилица
20/02/2017 |  17:04 ⇒ 21:43 | Аутор: РТРС

Фајон: Српској листи омогућити рад на изради статута ЗСО

Дијалог Београда и Приштине се мора наставити како би се очувала безбједност и стабилност, а свака политизација проблема довела би до додатних тензија, а не рјешења, сагласили су се посланица у Европском парламенту Тања Фајон и шеф посланичког клуба Српске листе Славко Симић.
Тања Фајон - Фото: РТРС
Тања ФајонФото: РТРС

Фајон је у разговору са Симићем изразила наду да ће се ускоро представницима Српске листе и управљачком тиму омогућити несметан рад на изради статута Заједница српских општина.

Она је, како се наводи у саопштењу Српске листе, позвала политичке представнике Срба да активно учествују у раду косовске скупштине и владе, како би оживели институционални живот који без српских политичких представника нема политичку и институционалну циркулацију.

Симић је истакао да је Српска снажно посвећена очувању мира и стабилности, као и процесу наставка преговора између делегација Београда и Приштине, али и да је веомо важно да се што прије настави технички дијалог преко кога су делегације у претходном периоду проналазиле рјешења за кључне проблеме српске заједнице која живи на Косову.

Он је нагласио да су у Бриселу већ одавно дефинисана сва овлашћења и области којима ће се ЗСО у будућности бавити и да је имплементација споразума о њеном успостављању једина могућност за очување и просперитет српског народа.

Симић је изразио наду и увјерење да Приштина најискреније жели да омогући српском народу успостављање Заједнице и да очекује јасну перцепцију Албанаца да реализација споразума не треба да буде дио проблема већ дио рјешења.

Извор: РТС/Танјуг