latinica  ћирилица
20/02/2017 |  09:08 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Могућ раскид аранжмана са ММФ-ом

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је аранжман са Међународним монетарним фондом у блокади, те да је врло реално очекивати да због блокада политичке природе из Федерације БиХ дође до његовог раскидања.
Вашингтон: Тегелтија са ММФ-ом - Фото: СРНА
Вашингтон: Тегелтија са ММФ-омФото: СРНА

Тегелтија је навео да је након разговора са представницима ММФ-а у петак извјесно да ће та институција чекати до краја марта да се домаћи фактори усагласе у вези са испуњавањем преосталих претходних мјера из Писма намјере, те да се, ако до тог рока обавезе не буду испуњене, очекује раскидање проширеног аранжмана са ММФ-ом.

"Уколико се иза тога ништа не деси, онда ће сасвим сигурно доћи до прекида аранжмана и мораће се отворити неки нови преговори о неком новом аранжману", рекао је Тегелтија за "Независне новине", напомињући да је Република Српска испунила све обавезе.

Тегелтија је закључио да блокаде долазе из парламента Федерације БиХ и Савјета министара БиХ, који нису испунили договорене обавезе, од којих се најважнија односи на Закон о акцизама.

Власти БиХ још нису испуниле претходне мјере договорене у новембру које су неопходне за исплату друге транше ММФ-а за БиХ у износу од 155 милиона КМ, због чега не може доћи ни до првог прегледа стендбај аранжмана, рекао је резидентни представник ММФ-а за БиХ Франциско Пароди.

Извор: СРНА