latinica  ћирилица
20/02/2017 |  07:42 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Одбрана генерала Ђукића предочила доказе за покретање новог поступка (ВИДЕО)

Одбрана генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића одржала је Бањалуци конференцију за новинаре на којој је предочила нове доказе за покретање новог поступка пред Судом БиХ.
Одбрана генерала Ђукића - Фото: РТРС
Одбрана генерала ЂукићаФото: РТРС

Адвокат Милорад Ивошевић рекао је да су Суду БиХ доставили захтјев за обнављање кривичног поступка. Навео је да је у прошлом процесу било пропуста правног карактера.

Истакао је да треба испитати све могуће посљедице односно под којим је углом пала граната на Тузланксу капију, наводећи да "одбрана посједује доказе о томе да до трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате од 130 милиметера".

Нове чињенице су, наводи, утврђене вјештачењима стручњака из бивше Југославије, као и са простора земаља НАТО-а. Стручњаци НАТО-а су направили више реконструкција у којима је утврђено да граната на Тузланску капију није могла бити испаљена са Озрена и самим тим генерал Ђукицћ није одговаран, сматра Ивошевић.

Он напомиње да и сада постоји амбијент Тузланске капије, те да је одбрана позвала вјештака Берка Зечевића и људе из Тужилаштва и Суда БиХ да на артиљеријском полигону могу извршити своју властиту пробу уколико сумњају у вјештаке.

Ивошевић очекује да Суд БиХ мора одлучити да прихвати само утврђивање околности које нуди одбрана, а касније нека у поступку утврђује колико је ко крив.

"Тражимо да Суд БиХ испита нове доказе који нису били у току првог суђења и да се утврди само истина у вези са догађајем на Тузланској капији", рекао је Ивошевић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Вјештачења су, каже, дуго трајала и са њиховим резултатима су упознати Суд и Тужилаштво БиХ који се нису одазвали позивима да присуствују реконструкцијама.

Ивошевић је истакао да је покретање поступка могуће уколико постоје нови докази.

Тузланска капија (Фото: Архив/ВН)

Данашњој конференцији је присуствовао и син генерала Ђукића, Давор, који се захвалио институцијама Републике Српске, Србије и грађанима који су омогућили одбрани да дође до најеминентнијих стручњака из области балистике и артиљерије и да се дође до егзактиних чињеница које указују да његов отац нема ништа са оним што му се ставља на терет и зашто је нажалост осуђен на 20 године робије.

Бивши командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске генерал Новак Ђукић осуђен је у БиХ на 20 година затвора због наводног ратног злочина над цивилним становништвом у Тузли 25. маја 1995. године. Он се није одазвао позиву за издржавање казне у БиХ, због чега је за њим расписана међународна потјерница.