latinica  ћирилица
18/02/2017 |  22:13 ⇒ 19/02/2017 | 08:27 | Аутор: РТРС

Лавров: Примирје на истоку Украјине у понедјељак

Примирје проруских побуњеника и украјинске војске ће ступити на снагу у понедјељак, на основу споразума постигнутог између Кијева, Москве, Берлина и Париза.

Ово је у Минхену објавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Он је данас послије састанка Контакт групе - министара спољних послова Украјине, Русије, Њемачке и Француске у "нормандијском формату" рекао руским новинарима да су се договорили о почетку још једног примирја, овог пута од 20. фебруара.

У оквиру споразума договорен је и почетак повлачења тешког наоружања на истоку Украјине, рекао је Лавров на маргини овог безбједносног форума.

Министарски састанак "нормандијске четворке" одржан на маргинама Минхенске конференције о безбједности трајао је око сат. У разговорима су учествовали шефови дипломатија Русије, Њемачке, Француске и Украјине – Сергеј Лавров, Зигмар Габријел, Жан Марк Еро и Павел Климкин.

Лавров је рекао да се у "нормандијском формату" разматра како напредује спровођење споразума који су постигли предсједници Русије, Француске, Украјине и њемачка канцеларка у октобру у Берлину.

- Констатовали смо да није остварен велики напредак када је ријеч о резултатима одлука донијетих у Берлину - рекао је Лавров.

Упркос примирја успостављеном крајем децембра на истоку Украјине, сукоби се понављају. У распламсавању насиља почетком фебруара погинуло је око 30 људи.

Извор: Агенције