latinica  ћирилица
18/02/2017 |  10:21 ⇒ 10:22 | Аутор: РТРС

Независне: Софтић не може бити агент БиХ

Сакиб Софтић не може бити агент који представља БиХ пред Међународним судом правде у Хагу јер БиХ није на листи на којој мора бити да би имала агента, пишу "Независне новине".
Сакиб Софтић - Фото: Screenshot/YouTube
Сакиб СофтићФото: Screenshot/YouTube

Овај лист наводи да захтјев за ревизију пресуде може поднијети само овлашћени орган у БиХ, а не било који појединац, па макар био и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Извор "Независних новина" упућен у процедуре Суда у Хагу појаснио је да земља да би могла имати агента који је заступа мора бити на листи у колумни "неријешени предмети", која је доступна на интернет страници ове институције.

"Увидом у поменуту страницу видљиво је да БиХ није на наведеној листи, чиме не може имати овлашћеног агента у Међународном суду правде у Хагу. Јасно је да овлашћење мора дати Предсједништво БиХ, као највиши орган задужен за вођење спољне политике", пишу "Независне новине".

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић најавио је јуче да ће сљедеће седмице бити поднесен захтјев за ревизију пресуде против Србије за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.

Највиши званичници Републике Српске и српски представници у институцијама БиХ раније су упозорили да је покретање процеса ревизије неуставно и неприхватљиво.

Рок за подношење захтјева за ревизију пресуде истиче 26. фебруара.