latinica  ћирилица
17/02/2017 |  12:06 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Вучић предложио формирање царинске уније у региону

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је за Србију стабилност и мир западног Балкана од кључног значаја и потврдио да је канцелару Аустрије Кристијану Керну данас у Београду предочио идеју о успостављању слободне зоне у оквиру Цефте, као и формирања царинске уније.
Александар Вучић и Кристијан Керн - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић и Кристијан КернФото: ТАНЈУГ

Вучић је на заједничкој конференцији са Керном у Влади Србије рекао да је о овој идеји већ имао суштинске консултације са предсједавајућим Предсједништва БиХ Денисом Звиздићем, као и са предсједником Албаније Едијом Рамом.

"Мој приједлог је да реализацијом ове идеје остваримо много веће тржиште. Ја сам тај папир први пут данас предао", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, та идеја још није потпуно разрађена и тренутно је сада само ријеч о начелним принципима те замисли.

"Сматрам да је ова иницијатива јако важна за будућност Србије и целог региона. Можда ће неко на њу гледати као на празну причу, у свим овим односима каквим су данас, али сматрам да је јако важно да нам економије напредују", нагласио је Вучић.

Он је захвалио Аустрији за подршку коју даје Србији у процесу евроинтеграција, као и на слању аустријске полиције ради бољег контролисања мигрантске кризе.

Керн је иницијативу, коју му је предочио премијер Владе Србије оцијенио као изузетно конструктивну и јако значајну.

Аустријски канцелар истакао је да је Београд природни савезник ЕУ и Аустрије и нагласио да Србија има суштински значај за стабилност западног Балкана.

Он је нагласио да Аустрија изузетно цијени напоре и допринос коју Влада Србије даје стабилности западног Балкана и додао да је потребно повећати финансијску помоћ ЕУ Србији у превазилажењу мигрантске кризе.

Извор: СРНА