latinica  ћирилица
14/02/2017 |  18:23 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Обрен Петровић поново оптужио страначке колеге за ратне злочине (ВИДЕО)

Данашње свједочење Обрена Петровића, у предмету Нинковић и други, који се на клупу за свједоке Суда БиХ одазвао на позив бх. Тужилаштва, исплатило се тужиоцу Џермину Пашићу. Као и у исказу датом током доказног поступка, Петровић је говорио искључиво о страдањима муслиманског и хрватског становништва 1992. у Добоју, али углавном на основу накнадних, а не властитих сазнања.
Обрен Петровић - Фото: РТРС
Обрен ПетровићФото: РТРС

Петровић је дио тих накнадних сазнања стекао као свједок Хашког тужилаштва у предмету Станишић-Жупљанин, а већи дио његовог свједочења заснован је на принципу "рекли-казали". Одбрана оптужених Петровића ипак доживљава као озбиљног свједока и за унакрсно испитивање спремају обимну документацију којом намјеравају да оповргну његове тврдње.

Тужилац Пашић вјешто је избјегао да свог свједока компромитује као активног члана добојског кризног штаба, у којем је сједио захваљујући функцији начелника Станице јавне безбједности Добој, у име СДС-а. Петровић тврди да није био политички активан, а заоштравање ситуације у Добоју почетком 1992. приписује српској страни.

- Послије тих политичких дешавања, посебно послије формирања Српске републике БиХ 9. јануара, Српске општине Добој 26. марта и референдума 30. марта почеле су експлозије у граду, које су се највише одвијале према Бошњацима, Хрватима, Албанцима - рекао је Петровић.

Подјела Добоја на градске четврти по етничком принципу и положај Срба у дијеловима града које су контролисали муслимани и Хрвати Тужилаштву су ирелевантни, а ни Петровић их данас ни једном ријечју није споменуо. За тужиоца Пашића прича се одвија у жељеном смјеру, али ни одбрана није неспремна.

- Не угрожава одбрану, зато што је јасно постављена, базирана на аутентичним документима и догађајима који не могу да се подведу под кривична дјела - навео је Бранко Ристић, бранилац Милана Нинковића.

- Видјели сте то и данас да је доста његовог свједочења резултат не његових личних сазнања, не његовог личног присуства, него накнадних сазнања да је чуо, да се причало да је прочитао када је био свједок на другим суђењима, то су посебна сазнања али довољно озбиљна да се одбрана њима позабави - навео је Миодраг Стојановић, бранилац Андрије Бјелошевића.

Петровић је у Хагу свједочио у предмету Станишић - Жупљанин, кад га је унакрсно испитивао Бјелошевићев адвокат Слободан Цвијетић.

- Ово данас је доста оштрија варијанта његовог свједочења у којој је између осталог изнио и доста неистинитих тврдњи, тако да ће и моје унакрсно испитивање у том смислу бити оштрије, а и избор докумената и доказа с којим располажемо и које ћемо показати - навео је Цвијетић.

Петровић је за Тужилаштво је спремно говорио, а за камере никако. Са градоначелничке позиције до клупе за свједока спустиће се поново 28. фебруара, када предстоји наставак директног испитивања.