latinica  ћирилица
18/01/2017 |  15:29 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Вучић и Могерини: Залагање за мир и стабилности по сваку цијену

Премијер Србије Александар Вучић пренио је данас високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Федерики Могерини да се залаже за мир и стабилност по сваку цијену, али да не воли лицемјерне ставове када је ријеч о Косову и Метохији.
Вучић са Могерини - Фото: ТАНЈУГ
Вучић са МогериниФото: ТАНЈУГ

"Спреман сам на сваку врсту компромиса, дијалога и договора", рекао је Вучић након хитног састанка са Могеринијевом у Давосу.

Он је пренио став Могеријиневе да је мир најважније достигнуће и њен апел на смиривање ситуације и тензија између Београда и Приштине и наставак дијалога, пренијели су београдски медији.

Вучић је рекао да је на састанку било ријечи о ситуацију у региону, односима између Београда и Приштине, али и о другим темама.

Он је поновио своје ставове о порукама из сједишта НАТО око дјеловања косовске полиције на сјеверу Косова и Метохије, истичући да је ријеч о покушају да се формом замагли суштина и да око тога постоји усмени договор.

Вучић је рекао да је за Србију проблем само једна ствар - употреба и коришћење оружја.

"Оклопна возила и дуге цеви ничему не воде. То није рјешење", каже Вучић

О САРАДЊИ СРБИЈЕ СА КОМПАНИЈАМА "БЛУМБЕРГ" И "АЛ ДАХАР"

Премијер Србије Александар Вучић разговарао је у Давосу са директором медијске компаније "Блумберг" Петером Грауером о новим пројектима ове компаније у Србији и томе како може да допринесе извјештавањем привлачењу страних инвеститора.

Вучић и Грауер су разговарали и о томе како "Блумберг" може да допринесе извјештавању о економским реформама у Србији, саопштено је из Владе Србије.

На састанку Вучића са директором компаније "Ал Дахра" Хадимом Ал Дарејем било је ријечи о улагањима ове компаније у пољопривреду и прехрамбену индустрију у Србији.

Ал Дареји рекао да ова компанија жели да развија пољопривредну индустрија и да за то има велике планове.

"Све што је добро за Србију, ми смо спремни да урадимо. Наша компанија има обезбијеђено тржиште за све пољопривредне производе", истакао је Ал Дареји.

Тема разговора био је и модел приватизације српске прехрамбене компаније "ПКБ", за коју је заинтересована "Ал Дахра", затим изградња карго центра на београдском аеродрому "Никола Тесла", као и куповина више предузећа у Србији.

Вучић се у Давосу састао и са шефом за односе са Европом и Азијом Свјетског економског форума Мартином Ларкин, којој је пренио да је Влада Србије веома заинтересована да један од регионалних скупова форума буде одржан у Београду, на тему подстицања предузетништва.

Премијер Вучић изразио је спремност да Србија активно допринесе раду форума, како на нивоу учешћа на састанцима у Давосу, тако и учешћем српских представника на великим регионалним скуповима у организацији форума.

Он је исказао интересовање за сарадњу са форумом у области дигитализације у партнерству са Владом Швајцарске, са којом форум већ сарађује на овом плану, стратешку заинтересованост и што већу видљивост Србије на економском пољу због већег привлачења страних инвеститора.

Извор: РТС/СРНА