latinica  ћирилица
18/01/2017 |  13:49 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

Викиликс прогласио побједу, Асанж најавио да ће се предати САД

Џулијан Асанж је напустио амбасаду Еквадора, гдје је био више од четири године и најавио да ће се ускоро предати САД, које га оптужују за објављивање повјерљивих докумената на Викиликсу.

Мелинда Тејлор, дио правног тима Асанжа, потврдила је ће он остати при свом обећању, али је остало нејасно када ће се предати, јавља Индипендент.

Викиликс је на свом Твитер налогу, за који се вјерује да га води Асанж, недавно најавио да ће, ако амерички предсједник Барак Обама помилује Челси Менинг, Асанж заузврат пристати да буде изручен у САД.

Обама је јуче, на самом крају свог мандата, смањио затворску казну бившој "кртици" Викиликса, осуђеној за одавање тајних информација и она ће бити ослобођена у мају. Трансродна припадница америчке војске која се прије звала Бредли Менинг рођена је као мушкарац, али након пресуде за шпијунажу рекла је да се идентификује као жена.

У августу 2013. осуђена је на 35 година затвора, јер је предала Викиликсу 700.000 тајних докумената.

У новембру прошле године, Менинг је молила Обаму да смањи њену казну прије него напусти Бијелу кућу и тада је рекла да не тражи помиловање.

- Једина олакшица коју тражим је да изађем из војног затвора, након што сам провела шест година у изолацији - написала је Менинг.

Њена казна сада истиче 17. маја, објавила је Бијела кућа.

Извор: Агенције