latinica  ћирилица
17/01/2017 |  18:33 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Акција "Ушће"- ОБА потврдила аутентичност документа (ВИДЕО)

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ потврдила је аутентичност документа којим је наређено спровођење контраобавјештајних задатака према Србији, преносе федерални медији.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

То ће у четвртак, 19. јануара, бити тема заједничке сједнице Парламентарне комисија за надзор над радом ОБЕ и менаџмента ове агенције.

Тако је потврђена аутентичност документа који је прва објавила Радио-телевизија Републике Српске.

У првим реаговањима, званичници Српске тражили су одговорност за налог за прислушкивање српских званичника.

Из Федерација БиХ само се чула забринутост због чињенице да је повјерљив документ процурио у јавност.

Под ознаком "строго повјерљиво" – ОБА дуже од пола године спроводи акцију "Ушће". На терену се користе методе прислушкивања, праћења и друге обавјештајно-безбједносне мјере.

Да је аутентичан документ који је РТРС објавио, а који је подигао прашину, ОБА је данас, према порталу Кликс, потврдила. Изјашњење о аутентичности документа стигло је члановима надлежне комисије Парламента БиХ.

Да ли је тачна информација сарајевских медија, предсједавајући Комисије Никола Шпирић данас није желио ни да потврди ни да демантује: "Добили смо одговор. О повјерљивим стварима не могу да говорим а када будемо имали дефинитаван став, онда ће јавност бити информисана."


Документ, са ознаком "тајно", половином децембра стигао је и у кабинет потпредсједника Парламента Српске Ненада Стевандића. Одмах га је упутио на адресе свих званичника у РС и Србима у заједничким институцијама БиХ који су га лично примили 20. децембра.

У пропратном писму Стевандић је тражио да се утврди да ли је било злоупотреба. Реаговања која су услиједила, посебно од представника Српске у заједничким институцијама, како је тада рекао, нису била адекватна: "Изађе господин Босић и каже- видјећемо да ли је тај документ тачан. А он сазива орган који је изабрао и ОБУ и ОСУ и СИПУ. Ко ће провјерити, хоћете ли ви новинари? Или гпсподин Црнадак каже – није то добра порука. Ставиш на дневни ред Савјета министара документ и видиш ко је одговоран."

На потврду о аутентичности документа, министар безбједности БиХ Драган Мектић, без коментара. А ОБА је данас одговорила тек на прво питање које су поставили званичници Српске. Оно о одговорности и даље остаје са упитником.

Међутим, отворено је и ново питање - шта у ОБИ раде српски кадрови?!