latinica  ћирилица
17/01/2017 |  13:00 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Нема јединственог става о 1. марту, Уставни суд БиХ да донесе одлуку

Уставноправна комисија Представничког дома парламента БиХ обавијестиће Уставни суд БиХ да није успјела постићи консензус у вези са његовим захтјевом за давање одговора на наводе из захтјева посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта "даном независности БиХ" и да Суду препушта да донесе коначну одлуку у складу са својим надлежностима.
Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Комисија је овај закључак усвојила на данашњој сједници, након што је на претходним сједницама провела расправу о захтјеву Уставног суда, кад је изјашњавање одгођено како би се покушао постићи јединствен став.

Након констатовања да нема јединственог става у вези са захтјевом Уставног суда, члан Комисије Борјана Кришто предложила је наведени закључак, који је добио подршку четворо српских и хрватских чланова, док су против била три бошњачка члана.

"Шта год да одговоримо или уопште не одговоримо, Суд ће се донијети своју одлуку", закључила је Криштова.

Комисија је идентичан закључак усвојила и када је ријеч о захтјеву Уставног суда БиХ у вези са захтјевом Криштове за оцјену уставности Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ.

Уставноправна комисија подржала је уставни основ за Приједлога закона о допуни Закона о управи, који је предложио посланик СББ-а Дамир Арнаут, али не и принципе овог закона.

Арнаутовим приједлогом предвиђа се да се казне од 150 до 500 КМ за одговорне у органима управе које не поступе по захтјеву бројних правних и физичких лица које већ постоје, прошире и за непоступање по захтјевима Парламентарне скупштине БиХ.

Члан Комисије Момчило Новаковић истакао је да овај приједлог не служи својој сврси и само компликује и чини нејасним процедуру.

"Оно што се жели постићи не постиже се овим законом", рекао је Новаковић оцијенивши да парламент има довољно механизама да санкиционишемо неодговорне.

Он је закључио да је ријеч више о популистичкој одреби, а не приједлогу усмјереним неким конкретним рјешењима.

Посланици већине у Народној скупштини Републике Српске упутили су 11. октобра апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности закона о проглашењу 1. марта "даном независности БиХ".

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је тада да 1. март не одражава вољу свих народа који су конститутивни по Уставу БиХ.

"Тај датум донесен је без представника српског народа. Први март искључиво је везан за Бошњаке и Хрвате, а тиме се српски народ ставља у подређен положај. Уставни суд БиХ мора да штити права свих у БиХ, па и Срба. Први март се слави само у једном дијелу БиХ", истакао је Вишковић.

Извор:СРНА