latinica  ћирилица
14/01/2017 |  09:42 | Аутор: РТРС

Љајић: Београд жели судски епилог за Харадинаја, а не политизацију

Потредсједник Владе Србије Расим Љајић рекао је да није оптимистичан када је ријеч о случају Рамуша Харадинаја, о чијем изручењу Србији одлучују француски судски органи."Плашим се, имајући у виду искуство и праксу, да не треба да будемо оптимистични", рекао је Љајић за РТС.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

Он је навео да Србија у случају Харадинаја жели судски епилог, а не политизацију и да се нада да ће се француски суд руководити правним аргументима приликом доношења одлуке о изручењу.

"Постоје свједоци, људи су убијени, желимо судски епилог, а не политизацију", рекао је Љајић.

Он сматра да се посљедњих дана показује да је аргумент политике јачи од аргумента права.

"Чули смо и аргументе из Приштине и аргументе одбране Харадинаја. Нема приче о жртвама, злочинима, породицама, само чисто политички аргументи", напоменуо је Љајић.

Суд у француском граду Колмар донио је у четвртак, 12. јануара, одлуку да Харадинај на слободи сачека исход захтјева Србије о његовом изручењу.

Њему је одузет пасош и има обавезу да се два пута седмично јавља полицији.

Тужилаштво Србије за ратне злочине терети Харадинаја да је одговоран као наредбодавац, али и као непосредни починилац 63 убиства.

Харадинај је ухапшен 4. јануара у Француској по потјерници Србије и био му је одређен притвор док Србија не достави захтјев за изручење.ж

Извор: Срна