latinica  ћирилица
26/10/2016 |  15:36 | Аутор: РТРС

Душко Марковић - мандатар за састав нове владе Црне Горе

Замјеник предсједника Демократске партије социјалиста Душко Марковић кандидат је за мандатара за састав нове владе Црне Горе, потврђено је на данашњој седници Главног одбора ДПС-а.
Душко Марковић - Фото: Novosti.rs
Душко МарковићФото: Novosti.rs

Сједници Главног одбора ДПС-а присуствовали су предсједник партије Мило Ђукановић и његов замјеник Душко Марковић, саопштено је након сједнице.

Предсједништво ДПС-а одлучило је синоћ да Марковић буде кандидат странке за предсједника будуће црногорске владе.

Осим избора мандатара, Главни одбор ДПС-а бира тим за преговоре са мањинским странкама и Социјалдемократама о формирању нове црногорске владе.

Очекује се да преговори теку брзо и да сав посао буде окончан до 10. или 11. новембра, пошто би претходно био конституисан и нови сазив парламента.

Душко Марковић рођен је 1958. године у Мојковцу. Дипломирао је на Правном факултету у Крагујевцу 1983. године, након чега се запослио у правној служби Рудника "Брсково" у Мојковцу.

Године 1986. именован је за секретара Скупштине општине Мојковац, а на овој функцији био је до 1989. године, када је постао предсједник Скупштине општине Мојковац.

Од 1991. до 1998. био је генерални секретар Владе Црне Горе, а од 1998. и посланик у Скупштини Црне Горе. Од тада, до 2005. године обављао је функцију помоћника министра унутрашњих послова за Службу државне безбједности.

Директор Агенције за националну безбједност био је од 2005. до 2010. године, када је именован за министра без портфеља у Влади Црне Горе. Марковић је 2012. године именован за министра за људска и мањинска права.

Извор: СРНА