latinica  ћирилица
26/10/2016 |  10:10 ⇒ 10:28 | Аутор: РТРС

Букерова награда за књигу која "раскринкава табуе"

Роман "The Sellout" Пола Битија, оштра сатира расе и класе у САД, овогодишњи је добитник награде Ман Букер, и то је први пут да је Американац добитник ове престижне књижевне награде.
Пол Бити, добитник Букерове награде (Фото: Tanjug / AP /Alastair Grant) -
Пол Бити, добитник Букерове награде (Фото: Tanjug / AP /Alastair Grant)

Жири је синоћ у Лондону саопштио да је Битијева провокативна књига сатира на истом рангу са класицима, и да је актуелна као и вечерње вијести.

Историчарка Аманда Форман која је предсједавала жиријем, рекла је да књига улази "у срце савременог америчког друштва и то са потпуно дивљим хумором, типом хумора који нам видјела од Џонатана Свифта или Марка Твена".

Радња романа одиграва се у запуштеном предграђу Лос Анђелеса, названом Дикенс, гдје су међу становницима посљедњи пеживјели из групе Литл Раскалс и приповједач књиге Бонбон, Афроамерикац коме се суди на врховном суду САД због покушаја да поново уведе ропство и расну сегрегацију.

Бити се бави темама од којих многи аутори зазиру као што су расни стереотипи, увредљив говор и полицијско насиље, навео је жири.

Форман је рекла да "Тхе Селлоут", који меша поп културу, филозофију и политику са хумором и бесом има намеру да раскринка сваки друштвени табу.

Жири су на маратонском четворосатном састанку синоћ бирали побједника међу шест финалиста, који су изабрани од 155 предложених дјела. Форманова је рекла да је одлука да се Битију додијели награда била једногласна.

Битију (54) је новчану награду од 50.000 фунти синоћ на церемонији у Лондону уручила војвоткиња од Корнвола Камила, супруга принца Чарлса.

Букерова награда основана је 1969. и првобитно је била отворена само за писце из Британије, Ирске и Комонвелта, а од 2014. проширена је на све ауторе који пишу на енглеском језику.

Извор: Агенције