latinica  ћирилица
27/08/2016 |  12:38 | Аутор: СРНА

Турска послала још шест тенкова на сјевер Сирије

Турска је данас послала још шест тенкова у Сирији као појачање војним снагама Анкаре које раде на деминирању града под опсадом Исламске државе, саопштио је дописник АФП-а.

Турска војска је у сриједу покренула операцију "Штит Еуфрат" у Сирији како би протјерали припаднике Исламске државе из пограничног региона, и супротставили се напредовању курдских снага - које Анкара сматра непријатељима.

Турски медији наводе да су турске војне снаге послале 50 тенкова и 380 војника на територију Сирије у операцији која је почела прије три дана.

Турске трупе подржавају још бројнији припадници сиријских побуњеника.

Репортер АФП-а каже да се чују експлозије на турској страни границе од када су побуњеници почели деминирање града Џарабулус који је у сриједу ослобођен од окупације Исламске државе.

Турска државна агенција јавља да побуњеници раде на уништавању експлозива у Џарабулусу, који су за собом оставили борци Исламске државе.

Турске власти су јасно исказале став да офанзива има за циљ да осигура да курдска Народна јединица за заштиту (ИПГ) милиција, која је водила борбу против ИС у овој области, остане источно од Еуфрата.