latinica  ћирилица
27/08/2016 |  10:26 | Аутор: СРНА

Жарко Лаушевић најбољи глумац на "Филмским сусретима" у Нишу

Глумац Жарко Лаушевић добитник је најзначанијег признања Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма "Филмски сусрети" у Нишу.
Жарко Лаушевић - Фото: Novosti.rs
Жарко ЛаушевићФото: Novosti.rs

Прослављеном глумцу признање Гран при Наиса припало је за улогу бескућника Моме у филму "Смрдљива бајка" у режији Мирослава Момчиловића.

Лаушевић је, захваливши публици, рекао да награду доживљава као да је Новак Ђоковић и да је освојио свој други Гренд слем, изражавајући наду да се Новак неће наљутити што се пореди са њим.

Жири, чији је предсједник Слобода Мићаловић, а чланови Калина Ковачевић и Танасије Узуновић, награду за најбољу главну мушку улогу "Цар Константин" додијелио је Лазару Ристовском за улогу Жарка у филму "С оне стране дуге", а награду за најбољу женску улогу "Царица Теодора" Јелени Ђокић за ролу Еме у филму "Смрдљива бајка".

Повељу за изузетну женску улогу добила је Мирјана Карановић за улогу Милене у филму "Добра жена", а повељу за изузетну мушку улогу Вук Костић за улогу Обрада у филму "Игра у тами".

Глумица Тамара Крцуновић за улогу Мине у филму "Влажност" добила је признање за најбољу женску, а Игор Дамњановић за улогу Фадиља у филму "Игра у тами" за најбољу мушку епизодну улогу.

За улогу Милице у филму "Отаџбина", Марта Бјелица добила је признање за најбољу дебитанску улогу.

Милорад Мандић Манда постхумно је добио признање за посебан допринос глуми.

Према одлуци Удружења филмских глумаца Србије, Лазар Ристовски овогодишњи је добитник награде за животно дјело, која носи име глумца Павла Вујисића, за изузетан допринос умјетности глуме у домаћем играном филму.

На 51. Филмским сусретима у Нишу приказано је 12 филмова.

Љубитељи филма на Летњој позорници у древној Тврђави видјели су филм Милоша Радовића "Дневник машиновође", "Споразум" у режији Предрага Радоњића, "С оне стране" Зринка Огреста, "Процеп" Дејана Зечевића, "Добра жена" Мирјане Карановић и "Поред мене" редитеља Стевана Филиповића.

На програму су била и остварења Радоша Бајића "Браћа по бабине линије", Николе Љуце "Влажност", Мирослава Момчиловића "Смрдљива бајка" и Филипа Ковачевића "Инкарнација", те филмове "Отаџбина" у режији Олега Новковића и "Игра у тами" Југа Радивојевића.