latinica  ћирилица
04/08/2016 |  11:04 | Аутор: СРНА

Преокрет - нема доказа да су руске власти помагале допинг!

Предсједник Свјетске антидопинг агенције /WАDА - ВАДА/ Крејг Рид саопштио је да нема доказа да су руске власти умијешане у рад Руске атлетске федерације нити у допинг скандал.
Допинг контрола - Фото: илустрација
Допинг контролаФото: илустрација

Комисија Ричарда Поунда која је истраживала аферу у вези са антидопинг контролом у руској атлетици није пронашла доказе о умијешаности државе.

"Прегледајући резултате и Поундов извјештај, могу рећи да комисија није пронашла доказе да је држава на било који начин била умијешана", навео је Рид на сједници Међународног олимпијског одбора у Рио де Жанеиру.

Током сједнице делегати су разматрали учествовање руских спортиста на Олимпијским играма и критиковали рад Свјетске антидопинг агенције.

Претходно је ВАДА оптужила руске власти за систематске махинације са допингом, посебно руског министра спорта, тврдећи да су учествовале у замјени допинг узорака у Сочију.

Међународна атлетска федерација суспендовала је у новембру прошле године из свог чланства Руску атлетску федерацију, а у јуну ове године ту своју одлуку је потврдила и тако онемогућила руским спортистима учешће на Олимпијским играма.

Раније је комисија ВАДА под руководством Ричарда Мекларена објавила резултате своје истраге на основу којих тврди да је у Русији у вријеме Зимских олимпијских игара "дјеловао систем допинговања спортиста са знањем државе".

Послије тога ВАДА је препоручила да цијела руска репрезентација буде суспендована са овогодишњих Олимпијских игара.

Међутим, Међународни олимпијски одбор препустио је одлуку о учествовању појединих руских спортиста и тимова међународним федерацијама, а недавно је формирана специјална трочлана комисија која ће имати завршну ријеч.