latinica  ћирилица
20/05/2024 |  11:56 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Српски народ подиже глас против историјског ревизионизма и резолуције (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић отпутовао је у Њујорк гдје ће у четвртак, 23. маја, у Генералној скупштини Уједињених нација бити одржана сједница о резолуцији о Сребреници.
Вучић и Додик на молебану - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Вучић и Додик на молебануФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Вучић је рано јутрос, пред полазак у Њујорк, у Храму Светог Саве присуствовао молебану који је служио патријарх Порфирије.

Молебану су присуствовали предсједник Републике Милорад Додик и делегација Српске, као и премијер Србије Милош Вучевић, те представници српских странака из Црне Горе.

Послата је снажна порука да српски народ подиже глас против историјског ревизионизма и резолуције о Сребреници.

Предсједник Србије поручио је пред пут да ће се у Уједињеним нацијама свом снагом и срцем борити за будућност Србије и српског народа.

- Силни су они који су против нас, али Србија је наша највећа светиња. Много је лажи, али је истина једна и вјечна. Наша тробојка ће се поносно вијорити у Њујорку, а под њеним окриљем нову енергију у залагању за праведнији свијет, наћи ће све слободарске земље, све нације које се боре за достојанство и правду, која је дуго била обесмишљавана и понижавана - истакао је Вучић.

Република Српска и Србија увијек су заједно и снажно смо пружили подршку предсједнику Александру Вучићу, истакао је предсједник Српске. Додик је рекао да сама прича о резолуцији о Сребреници поприма драматичне обрисе, истичући да Српска не жели никакву ескалацију и насиље, али да ће њене политичке одлуке бити веома освјешћујуће за Бошњаке у Сарајеву. Вјерује да ће значајан број земаља разумјети колико ће бити негативних реперкусија по односе између Бошњака и Срба, након доношења те наводне резолуције.

- Желе да морално дисквалификују српски народ до мјере да ће сигурно у наредних неколико година настојати да пишу у школске програме о том и издигну на сасвим други ниво који је сада прикривен. Видјећете да ће они одмах након доношења резолуције силним манифестацијама покушати да то етаблирају, да кажу да јесте тако - рекао је Додик.

Патријарх српски Порфирије, који је служио молебан у храму Светог Саве на Врачару, рекао је да Срби данас снажно подижу свој глас и указују на апсолутну неистину и покушај историјског ревизионизма, у којем се настоји да инверзијом на српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида.

- Због тога данас снажно подижемо свој глас и указујемо на апсолутну неистину и покушај историјског ревизионизма, у којем се настоји да простом инверзијом српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида - рекао је патријарх.

Након молитве у Храму Светог Саве одржан је састанак руководстава Србије, Српске и представника Срба из региона.

Разговарано је и о свесрпском сабору, који ће бити одржан 8. јуна.

- Било је интересантно чути како ко размишља о модалитету, платформи коју ћемо креирати, о обухвату људи који треба ту да буду. Углавном оно што је јасно ту ће бити представници јавне власти и српски представници из Српске и Србије, али и они други из земаља у региону, Срби који су учесници парламентарног живота - рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је важно рећи да ће то бити и на нивоу академија наука и да ће бити одржане и посебне сесије, али и посебни сусрети удружења, културно-умјетничких друштава.