latinica  ћирилица
13/05/2024 |  07:34 ⇒ 09:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Убједљива побједа социјалиста на изборима у Каталонији

Социјалистичка партија Каталоније (ПСЦ) убједљиво је побиједила на регионалним изборима у Каталонији који су одржани у недјељу и освојила 42 посланичка мјеста у парламенту у Барселони, на основу више од 98 одсто пребројаних гласова.
Побједа социјалиста на изборима у Каталонији (Фото:  EPA-EFE/Quique Garcia) -
Побједа социјалиста на изборима у Каталонији (Фото: EPA-EFE/Quique Garcia)

Каталонска сепаратистичка партија Заједно за Каталонију (Јунтс) бившег предсједника Карлеса Пуџдемона, за којим је издат налог за хапшење због покушаја отцјепљења Каталоније, освојила је 35 мјеста у регионалном парламенту, а Републиканска љевица Каталоније (ЕРЦ) 20 мјеста.

Народна партија освојила је 15 мјеста у парламенту Каталоније, пренио је Ел Паис.

За већину је потребно 68 мјеста, што значи да је социјалистима потребан савез са другим странкама да би могли да формирају владу.

Више од 5,7 милиона бирача имало је право гласа на изборима за посланике регионалног парламента са сједиштем у Барселони.

Пуџдемон из Заједно за Каталонију позвао је ЕРЦ да формирају владу и изразио очекивање да он буде изабран за предсједника парламента.

Против Пуџдемона и његових сарадника, Мадрид је у новембру 2018. године издао европски налог за хапшење након што су игнорисали позиве да се појаве пред шпанским судијом по оптужбама у вези са покушајем проглашења Каталоније за независну државу.

Његова влада је 27. октобра 2017. године прогласила независност Каталоније коју је Шпанија суспендовала.

Пуџдемон је 30. октобра исте године побјегао у Белгију са својим сарадницима да би избјегао суђење за побуну и противуставне активности.