latinica  ћирилица
10/05/2024 |  13:36 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Објављен јавни позив: Званично почео нови систем фискализације за пореске обвезнике

Пореска управа Републике Српске објавила је Јавни позив за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова, за прву групу обвезника фискализације. Овим је и званично почео нови систем фискализације за пореске обвезнике у Републици Српској. Јавни позив је отворен до 17.јуна.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Првој групи обвезника фискализације припадају досадашњи обвезници фискализације који су били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса.

- Предуслов за покретање поступка иницијалне фискализације је да порески обвезник са Пореском управом има закључен уговор о коришћењу Електронског сандучета Пореске управе и уговор са овлашћеним оператером фискалног система ради испоруке и постављања електронских фискалних уређаја. Постојеће фискалне касе које обвезници имају неће се моћи користити за издавање рачуна у складу са новим Законом о фискализацији. Оператер фискалног система ће обвезницима испоручити нове фискалне касе, путем којих ће се издавати рачуни - истакла је за Радио Републике Српске, помоћник директора Пореске управе Српске Перса Паић.

Нови систем фискализације требало би да омогући стварање бољих услова за пословање и помоћи у сузбијању сиве економије.

- Фискални рачун који порески обвезник изда купцу, биће евидентиран у евиденцију Пореске управе Српске, што постојеће фискалне касе не могу обезбиједити. Нови систем фискализације је технолошки напредак у дијелу регистровања промета преко фискалне касе и праћења процеса издавања фискалних рачуна - додала је Паићева.

Иако су привредници раније из својих средстава набављали фискалне касе, од сада ће те трошкове сносити Влада Српске.

- Комплетан процес фискализације по новом закону о фискализацији подразумјева да ће се фискални уређаји обезбјеђивати и накнаде тих трошкова ићи из Буџета Српске - навела је Паићева.

Рок за окончање поступка иницијалне фискализације односно за регистровање промета преко електронског фискалног уређаја прве групе обвезника, је шест мјесеци од дана истека рока за покретање поступка иницијалне фискализације, односно до 17. децембра ове године.