latinica  ћирилица
09/05/2024 |  14:57 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Европска перспектива БиХ је прилично мрачна (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је европска перспектива БиХ прилично мрачна и да споразум чији ЕУ гарант постаје "мртво слово на папиру".
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- Ствари су могле да буду другачије, бар када је у питању однос ЕУ и БиХ. Не говорим о глобалним и ширим европским питањима која се сада рјешавају, а која су проузрокована одређеним стварима. Оно што ми дјелује депресивно је да се не поштује споразум који има карактер међународног права, а чији је гарант ЕУ - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је навела да у томе види неспособност ЕУ да одигра своју улогу гаранта или некога ко може да буде страна у процесу у којем друге двије стране треба да држи у оквиру онога што су договориле и потписале.

Када је ријеч о кретању БиХ ка ЕУ, Цвијановићева је истакла да је то пуни промашај јер се од БиХ тражи имагинарна слика, бајковит пут.

- На том бајковитом путу треба заборавити да је БиХ комплексна земља у којој живе Срби, Хрвати, Бошњаци и остали, у којој постоји Устав предвиђен Дејтонским споразумом и у складу са тим права и обавезе, на којем треба увијек жмирити на једно око и слушати друге који покушавају да претворе БиХ у нешто сасвим друго - рекла је Цвијановићева.

Она је истакао да БиХ није дата права шанса, а то је могло да буде учињено прије 20 година.

- Требали су да препознају да децентрализована структура може полако, хармонизовано да се креће на европском путу и биљежи успјехе - навела је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ је указала да јој сила која је увијек постојала и нереалан приступ не дају много наде као неком ко је опредијељен за европске интеграције.

- И сада мислим да је то могло или требало да буде нека добра прича, али нажалост све што виђам посљедњих 10-15 година, поготово сада, чини ме депресивном са аспекта свијетле будућности - рекла је Цвијановићева.

Наравно, рекла је Цвијановићева, то су земље које се боре за своје мјесто на планети и ЕУ је ресурсно и демографски већ обесхрабрена и на спољнополитичком или глобалном плану не игра неку већу улогу.

- Не играју посебно улогу ни они који изађу из ЕУ, попут Велике Британије, која данас није никакав играч. Била је то док је могла кројити политику заједно у оквиру ЕУ. Данас то не представља неку велику тежину - оцијенила је Цвијановићева.

Она је указала да се много ствари прелама.

- Ми смо мали и ако европски пут буде частан и ако тамо идете зато што испуњавате неке обавезе, а други су према вама коректни, то је у реду. Међутим, морамо да мислимо и на то шта ће се са Европом десити у економском смислу у наредном периоду. Опредијељени смо за ЕУ, али видјећемо - рекла је Цвијановићева.