latinica  ћирилица
08/05/2024 |  18:11 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Српска и Бјелорусија потписале меморандум о сарадњи у области пољопривреде (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић и министар индустрије Бјелорусије Александар Рогожник потписали су у Бањалуци Меморандум о сарадњи у области пољопривреде.
Минић и Рогожник потписали меморандум - Фото: РТРС
Минић и Рогожник потписали меморандумФото: РТРС

Резултат је ово посјете делегације Српске, предвођене предсједником Милорадом Додиком Бјелорусији у фебруару ове године.

Меморандум се односи на подржавање увођења нових технологија у пољопривредној производњи, али и на набавку нове пољопривредне механизације.

Први корак начињен је прије три мјесеца у Минску. Други данас у Бањалуци. Потписивање трогодишњег меморандума омогућиће пољопривредницима у Српској набавку трактора уз њихово учешће од 40 одсто, док ће преостали износ обезбиједити институције Српске, уз подршку произвођача и дистрибутера "Беларус" трактора. Договорен је и фонд од пет милиона евра.

- Оно што је битно истаћи, договорена је мрежа дистрибуције, сервиса, резервних дијелова. Добили смо обећање да ће бити у 24 сата расположиви резервни дијелови и могућност замјене трактора у вријеме неопходних послова ако га треба сервисирати - изјавио је Минић.

Шта су потребе наших пољопривредних произвођача, требало би да дефинише анкета. У Србији, компанија МТЗ има овлаштеног дистрибутера који ће у Српској отворити подистрибутивну мрежу на више мјеста.

- Данашњи документ нам дозвољава да увећамо продукцију и присуство наших производа у Републици Српској. Сљедећи корак је намјера да приступи заједничком пројекту за центар са једним брендом који договоримо. Техника коју смо потписали биће потпуно обезбијеђена са сервисом и резервним дијеловима - рекао је Рогожник.

- Наша производња датира одавно, наши производи су већ познати већ на тржишту Републике Српске. Данас смо се договорили да кренемо са организацијом заједничке производње на тржишту Републике Српске - навео је Генерални директор Минског тракторског завода Виталих Михаилович Вовк.

Потписани меморандум оцијењен је као значајан током разговора српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић и бјелоруске делегације.

Констатовано је да билатерални односи двије стране нису оптерећени отвореним питањима, те да то представља добар темељ за јачање сарадње.

Са премијером Радованом Вишковићем разговарано је о активностима на припреми међувладиног споразума о пословно-техничкој сарадњи.

- Влада је заинтересована да подржи и омогући повољну набавку савремене опреме из Бјелорусије за прерађивачку индустрију, што би било од користи произвођачима из Републике Српске - наводи се у саопштењу премијера Српске.

Ускоро би требало да буде финализован договор о регионалном центру у Српској за склапање и дистрибуцију трактора на домаће и тржиште других земаља.

Партнерски однос раније је остварен у области медицине. А у наредном периоду, радиће се на сарадњи у области науке и образовања.

- То је почетак, имамо пуно могућности за заједничку сарадњу. И могу да кажем, имаћете искреног пријатеља у Бјелорусији у будућности - навео је амбасадор Бјелорусије у БиХ Владимир Улахович.

Два министарства, свако за своју владу припремиће информацију с циљем одговора на питање шта то још Српска и Бјелорусија могу да раде заједно на унапређењу пољопривреде.