latinica  ћирилица
08/05/2024 |  12:23 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Свечано у касарни "Билећки борци" (ВИДЕО)

Дан оснивања Војске Републике Српске један је од најважнијих датума у српској историји, истакнуто је на свечаности која је поводом предстојећег Дана Војске Републике Српске одржана у касарни "Билећки борци" у Билећи.
Билећа обиљежавање - Фото: РТРС
Билећа обиљежавањеФото: РТРС

Уз 32. годишњицу основања Војске Републике Српске обиљежено је и 19 година од оснивања Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Тај 12. мај 1992. када је основана Војска Републике Српске дан је када је српски народ заборавио подјеле, ујединио се како би сачувао и себе и своја огњишта.

- Војска Српске је сачувала огњишта, сачувала народ, сачувала слободу, та слобода је скупо плачћена, само из херцеговачког корпуса пало је 2.217 бораца - рекао је пуковник Владимир Вујовић, командант Другог пјешадијског батаљона Трећег пјешадисјог Република Српска пука.

Имена свих палих припадника Војске Републике Српске из билећког краја уписана су у спомен храму Светог Василија Острошког, гдје је свету архијерејску литургију служио епископ Димитрије, а служен је и парастос за погинуле борце.

- То су највећи ствароци и Републике Српске, и да њима парсатосом и молитвом одамо почаст - навео је Жељко Ивковић, предједник Општинске борачке организације Билећа

Поводом овог важног датума организован је и дан отворених врата у билећкој касарни, те акција добровољног даривања крви.

Уз представнике борачких и других удружења која његују сјећање на Одбрамбено-отаџбински рат, свеачности у Билећи присуствовали су и предтавници сусједних општина и други гости.