latinica  ћирилица
08/05/2024 |  11:45 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Приједор: Полагањем вијенаца обиљежен Дан побједе над фашизмом (ФОТО/ВИДЕО)

У Приједору је обиљежен Дан побједе над фашизмом. Положени су вијенци на Партизанском гробљу, одржан историјски час и пригодан културно-умјетниички програм. У Другом свјетском рату страдало је скоро 7.000 Приједорчана.
Обиљежавање Дана побједе над фашизмом у Приједору - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана побједе над фашизмом у ПриједоруФото: РТРС

Четрнаест одсто становништва Приједора страдало је у Другом свјетском рату. Убијено је 4,5 хиљаде цивила, од којих чак хиљаду дјеце. Овај град дао је више од четири хиљаде бораца, од којих је 2.300 изгубило живот. Обиљежавању Дана побједе над фашизмом присуствовали су ученици

- Ми смо дошли да изразимо наше поштовање нашим прецима - рекла је Ана Дејановић, ученица.

Други свјетски рат био је највећа клаоница људског друштва у историји, погинуло је 50 милиона људи, кажу у приједорском СУБНОР-у. Истичу да су Козара и Поткозарје дали велики допринос у борби против фашизма.

- У Југославији је погиниуо сваки десети становник, а на подручју Козаре сваки пети становник, што значи да је на Козари водила се много већа борба. Да кажем и то да је велики број цивилног становништва страдао - истакао је Вељко Родић предсједник СУБНОР-а града Приједора.

Приједор: Обиљежавање дана побједе над фашизмом

- 79 година је прошло од побједе над највећим злом 20. вијека, уопште човјечанству. Порука је свакако да се никад никоме на свијету ово не понови. Ми данас из Приједора, као и обично, српски народ је увијек слао проуке мира, толеранције, поруке узајамног поштовања једних према другим - каже Ранко Колар начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Приједора.

Дан побједе над фашизмом сутра ће бити обиљежен и полгањем вијенаца на Партизанском гробљу у Омарској и у Љубији код спомен-обиљежја рударима, који су, због штрајка, убијени 1940. године.