latinica  ћирилица
08/05/2024 |  08:51 ⇒ 10:50 | Аутор: РТРС

Анђелковић: ЗСО не може да буде компензација за признање лажне државе (ВИДЕО)

Заједница српских општина не може да буде компензација за признање лажне државе Косово, рекао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

- Одлагање у чланство Савјета Европе не треба посебно да нас радује, јер ту се не ради о суштинском одустајању од тог захтјева, већ само о престројавању како да што лакше дођу до тог циља. Србија не треба да ради неки "трули" компромис - наглашава Анђелковић.

Према његовим ријечима одлагање ништа не ријешава.

- То што ће западне силе одгодити цијелу причу за годину дана, не значи много, али Србију увлачи у игру "шаргарепе и штапа". Београд би требао да се угледа у Бањалуку, да заузме јасан став по питању националних интереса и да од тога не одступа, по цијену било чега - истакао је Анђелковић.

Он наглашава да Србија у  Савјету Европе не можемо очекивати велику помоћ, јер ту су доминантне западне земље.

- Међутим, можемо очекивати велику подршку Русије и Кине, то видимо по питању резолуције о Сребреници, подржавању Дејтонског споразума, али и свих питања око Косова - поручио је Анђелковић.

Генерална скупштина УН има моралну обавезу, али не доноси обавезујуће резолуције, какве има Савјет безбједности, тврди Анђелковић. 

- Резолуција и поправљена амандманима, за нас је апсолутно неприхватљива. Њемачка прича о Сребреници, која је осуђена за Холокауст, али никада за масовна стрељана у Крагујевцу, Краљеву и осталим мјестима, гдје је убијено много више Срба него што је страдало у Сребреници. Коспонзор резолуције је и Хрватска, која је у Другом свјетском рату направила геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, и никад за то адекватно није кажњена - поручио је Анђелковић.