latinica  ћирилица
07/05/2024 |  16:13 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Билек: СДСС неће подржати Пленковића за мандатара

Посланици Самосталне демократске српске странке у Хрватском сабору неће дати подршку Андреју Пленковићу за мандатара, рекао је члан Клуба странака националних мањина Владимир Билек након састанка са предсједником ХДЗ-а.
Трг бана Јелачића, Загреб - Фото: РТРС
Трг бана Јелачића, ЗагребФото: РТРС

Билек, који је представник чешке и словачке националне мањине у Хрватском сабору, тврди да Домовински покрет који ће бити у коалицији са ХДЗ-ом "није изгурао СДСС".

- Клуб посланика странака националних мањина свјестан је озбиљности ситуације. Нас свих осморо остајемо у Клубу као и до сада. Дајемо подршку Пленковићу, с тим да посланици СДСС-а неће дати потписе Пленковићу за мандатара - рекао је Билек и додао да Клуб остаје јединствен.

Када је ријеч о позицијама у новој влади, Билек је рекао да о томе није разговарано и да "нема амбиција за то".

Портпарол хрватске Владе Марко Милић рекао да Пленковић није поражен уласком у постизборну коалицију са Домовинским покретом, уз подршку дијела представника мањина, осим СДСС-а.

- Ово није никакав пораз нити одрицање од било кога. Познати су вам резултати избора. Нисмо у прилици да сами формирамо већину и једина политичка реалност је била формирање владе ХДЗ-а уз партнерство са Домовинским покретом - рекао је Милић.

Иако ХДЗ остаје без дугогодишњег партнера СДСС-а, Милић тврди да ова одлука није ствар притиска.

- Ова одлука представника националних мањина није ствар уцјене ни притиска нити је плод случајности, већ је резултат повјерења које имају према Пленковићу - рекао је Милић.

Представници Домовинског покрета, укључујићи њиховог лидера Ивана Пенаву, у кампањи и послије избора јасно су поручили да неће у власт са СДСС-ом.

За по подне је заказан нови састанак ХДЗ-а и Домовинског покрета на којем ће се, како се очекује, утврдити парламентарна већина и започети разговор о подјели ресора.

Према писању хрватских медија, Домовински покрет тражи четири министарства - демографије, енергетике, пољопривреде и културе.