latinica  ћирилица
07/05/2024 |  07:53 ⇒ 07:54 | Аутор: СРНА

Сахрана попа Жуће у порти Храма у Миљевићима

Свештеник Војислав Војо Чаркић, познат као поп Жућо, биће сахрањен данас у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву.
Војо Чаркић - Фото: РТРС
Војо ЧаркићФото: РТРС

Света литургија биће служена у 10.00 часова, а опијело у 12.00, након чега ће бити сахрана, саопштено је из овог храма.

Војислав Чаркић, у народу познат и као поп Жућо, преминуо је у суботу, 4. маја, у 87. години.

Поп Жућо је Одбрамбено-отаџбински рат провео на првој линији на Грбавици која је послије потписивања Дејтонског мировног споразума припала Федерацији БиХ. Након потписивања Дејтонског мировног споразума, заједно са српским народом Грбавице, прешао је у Источно Сарајево гдје је наставио службу у цркви у Миљевићима.

Прота Војо је 1996. године, када је Грбавицу напустило око 5.000 њених становника, изашао на челу литије носећи крст који су освештала два патријарха, преко Враца, до територије Републике Српске.

Када су почели ратни сукоби, свештеник Чаркић је помагао Србима који тада нису успјели да изађу из федералног Сарајева на српску страну.

Током рата је више хиљада пакета послао преко Миљацке, на територију под контролом такозване Армије БиХ. Од тих пакета је пола ишло муслиманима, а пола Србима, Хрватима и Јеврејима који су остали у другом дијелу Сарајева.

У колективном сјећању сарајевских Срба, али и многих других, заузео је неизбрисиво мјесто као војни свештеник у униформи са крстићем на вуненој капи.

Током рата носио је чин мајора, а послије њега озваничен је као потпуковник.

Нема становника Источног Сарајева који није чуо за попа Жућу.

Отац Војо рођен је 1937. године у Сарајеву, гдје је завршио основну школу и нижу гимназију. Након завршетка гимназије, уписао је петогодишњу Богословију у Призрену коју је завршио 1958. године, а након тога студије наставио на Теолошком факултету у Београду.