latinica  ћирилица
06/05/2024 |  16:29 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Сијарто: Историјска посјета кинеског предсједника

Мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто оцијенио је да је посјета кинеског предсједника Си Ђинпинга Мађарској ове седмице од историјског значаја и да ће допринијети јачању земље, развоју билатералних економских и трговинских односа и успјеху мировних напора у Украјини.
Петер Сијарто - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Петер СијартоФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Једна од главних тема разговора биће даљи развој билатералне економске сарадње - рекао је Сијарто новинарима и додао да је Кина донијела највише страних директних инвестиција у Мађарску 2020. и 2023. године.

Он је истакао да је Мађарска, дјелимично захваљујући тим инвестицијама, сада рангирана међу глобалним лидерима технолошке револуције аутомобилске индустрије.

Сијарто је рекао да су у току разговори са водећим кинеским компанијама о даљим улагањима и додао да је "лажна вијест" да је на дневном реду посјета граду Печују.

Он је навео да ће током посјете кинеског предсједника бити потписано 16 споразума, док се око два воде консултације, преноси МТИ.

Према његовим ријечима, планирано је постизање споразума о потенцијалној надоградњи инфраструктуре у вези са кинеском иницијативом "Појас и пут".

Сијарто је истакао значај билатералног партнерства које покрива читав спектар нуклеарне енергије, те изразио наду да ће даљи напредак бити постигнут и у билатералним трговинским односима проширењем могућности извоза мађарских пољопривредних производа у Кину.

- На дневном реду ће бити и јачање веза у туристичком сектору, чему би могла помоћи чињеница да је Мађарска апсолутни рекордер у региону са 19 директних летова који ће саобраћати недјељно за Кину од јула - рекао је Сијарто.

Он је навео да ће се рат у Украјини и мировни план, који је припремила Кина, наћи високо на дневном реду разговора, додајући да Мађарска поздравља мировни план прије свега зато што постоји, али и зато што је ријеч о миру.

Кинески предсједник ће боравити у посјети Мађарској од 8. до 10. маја.