latinica  ћирилица
06/05/2024 |  12:05 ⇒ 15:15 | Аутор: sputniknews.com

Руска обавјештајна служба: САД траже замјену Зеленском

Сједињене Америчке Државе интензивирале су напоре да пронађу алтернативу Володимиру Зеленском, саопштила је Спољна обавештајна служба Русије.
Володимир Зеленски (ФОТО: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL) -
Володимир Зеленски (ФОТО: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL)

- Американци су појачали напоре да пронађу алтернативу актуелном украјинском предсједнику. Успостављени су одговарајући контакти са лидером партије Европска солидарност – (Петром) Порошенком и градоначелником Кијева (Виталијем) Кличком. Тајни рад се обавља са шефом кабинета предсједника Украјине (Андрејем) Јермаком, бившим главнокомандујућим Оружаних снага Украјине (Валеријем) Залужним и бившим предсједником Врховне раде (Дмитром) Разумковим. Претпоставља се да ове личности могу бити тражене у случају наглог погоршања ситуације на фронту и потребе за хитном промјеном вође - наводи се у саопштењу.

Служба оцјењује да ће тада бити могуће да се сви неуспјеси припишу Зеленском и изабере један од њих.

- Главна ствар је спријечити критичан раст разочарања Украјинаца због неуспјеха прозападне политике. Америчка администрација, заправо, чак и не покушава да сакрије чињеницу да им је, генерално, свеједно ко ће тачно водити Украјину. Главно је да је у стању да настави оружани сукоб са Русијом. "Рат до посљедњег Украјинца" не смије да се заустави - истиче руска обавјештајна служба.

Спољна обавјештајна служба сматра да су на Западу крајње забринути због јавног расположења у Украјини. Како се наводи, у Сједињеним Америчким Државама и Европској унији констатовали су да расте незадовољство украјинских грађана и због бесконачног одуговлачења сукоба са Русијом.

- Неповјерење у државне институције расте и брзо се шири апатија. У редовима Оружаних снага Украјине расте број случајева дезертерства и добровољне предаје - истиче се у саопштењу.

У Служби сматрају да Зеленски очигледно почиње да губи борбу за умове и срца украјинског народа, његов легитимитет је потпуно изгубљен након 20. маја, након истека петогодишњег мандата на мјесту предсједника.

- Американци и Европљани би жељели да Зеленски за сада остане на својој функцији, јер је повезан са ратним шемама финансирања које доносе огромну зараду и представницима кијевског режима и западним произвођачима оружја - истиче се у саопштењу.

Обавештајна служба је оцијенила да у овој ситуацији Вашингтон и његови савезници "за сада убјеђују противнике Зеленског у Украјини да покажу уздржаност".