latinica  ћирилица
06/05/2024 |  11:01 | Аутор: СРНА

Володин: На помолу нова мигрантска криза у Европи

Спекулације у ЕУ о враћању војно способних Украјинаца кући ће изазвати нереде и можда довести до нове мигрантске кризе у Европи, упозорио је предсједавајући руске Државне думе Вјачеслав Володин.
Вјечеслав Володин (ФОТО: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Вјечеслав Володин (ФОТО: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Кампања за мобилизацију Украјинаца који се крију у земљама ЕУ је пропала. Питање украјинских избјеглица постаје све опасније за Европу, јер пријети да ескалира у још једну миграциону кризу - написао је он на Телеграму.

Володин је истакао да се управо због тога руководство ЕУ нашло у ситуацији да је боље "да не раде ништа".

- Свака одлука по том питању носи негативне посљедице - навео је Володин.

Према његовим ријечима, земље ЕУ желе да се "ослободе" избјеглица јер је подршка њима узела данак економији, пренио је ТАСС.

- У међувремену, број украјинских избјеглица у европским земљама тренутно износи око 4,3 милиона и покушај њиховог депортовања може довести до још већих проблема за ове државе - нагласио је Володин.

Он сматра да Вашингтону и Бриселу, иако су одлучни да се боре до посљедњег Украјинца, понестаје начина да доведу људе на фронт.

- Огромне губитке је немогуће сакрити. Оружане снаге кијевског режима су деморалисане. Зато грађани Украјине немају жељу да се врате кући из ЕУ и постану "топовско месо" - додао је Володин.