latinica  ћирилица
05/05/2024 |  18:17 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Највећи хришћански празник прослављен широм Србије и у српским срединама на Космету (ВИДЕО)

Највећи хришћански празник Васкрс прослављен је у храмовима широм Србије. Поноћну литургију у Храму Светог Саве у Београду служио је патријарх српски Порфирије. Васкрс је прослављен и у српским срединама на Косову и Метохији.
Литургија у Београду (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Литургија у Београду (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

Патријарх српски Порфирије честитао је вјерницима Васкрс, поручивши да овај празник треба да буде испуњен радошћу, љубављу и међусобним разумјевањем.

- Ми верујемо у Исуса Христа, сина Божијег, који је васкрсао из мртвих. Не зато што само верујемо, него и чезнемо и имамо потребу да животом. Да заувек будемо једни са другима - истакао је патријарј српски Порфирије.

Поред Београђана, литургијама у храму Светог Саве присуствовао је велики број православних вјерника из Републике Српске, Бугарске, Македоније.

Православним вјерницима Васкрс је честитао и предсједник Србије Александар Вучић. У објављеној видео поруци рекао је да је од Срба из Ораховца са Космета добио корпу са офарбаним јајима.

- Хоћу да им се захвалим и кажем да их много волимо и да је Србија увијек уз њих, онолико колико они воле Србију, а то је бескрајно - истакао је Вучић.

Васкрс је прослављен и у светињама на Космету. Епископ Теодосије, који је служио литургију у Грачаници, поручио је да нас вјера мора водити путем човекољубља и суживота. Окупљени вјерници пожељели су мир и благостање.

Директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу приштинске власти забраниле су да на Васкрс буде са народом на Косову и Метохији. У Грачаници је боравио његов замјеник Борислав Тајић који је поручио да је Србија увијек била и биће уз свој народ на Космету.