latinica  ћирилица
05/05/2024 |  12:52 | Аутор: СРНА

Вуковар: Служена васкршња литургија и прочитана патријархова посланица

Његово преосвештенство епископ осјечкопољски и барањски Херувим служио је у Саборној цркви Светог Николаја Васкршњу литургију на којој је прочитана Васкршња посланица Његове светости патријарха српског Порфирије у којој је истакнуто да је свијет заборавио на геноцид над српским народом.
Поглед на цркву Светог Николе у Вуковару (фото: EPA/ANTONIO BAT) -
Поглед на цркву Светог Николе у Вуковару (фото: EPA/ANTONIO BAT)

Владика Херувим је пожелио да васкрсли Христ свима подари мир, љубав и јединство уз традиционални поздрав "Христос васкрсе".

У Васкршњој посланици која је прочитана током литургије, између осталог, се истиче противљење покушајима историјског ревизионизма, у којем се настоји инверзијом да српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида.

Истакнуто је да је свијет заборавио геноцид над српским народом у 20 вијеку, као и у вијековима су му претходили.

- Не умањујемо размјере злочина у Сребреници, али, као православни Срби, не прешућујемо ни злочине над српским народом у околици Сребренице. Нажалост, на те злочине по српским селима у којима су затиране цијеле породице и који су се континуирано догађали од 1992. до 1995. године, не обазиру се предлагачи резолуција - наводи се у посланици, а преноси портал Индекс.

Васкршњој литургији присуствовао је велики број вјерника међу којима су били и министар без портфеља Србије задужен за дијаспору Ђорђе Миличевић, потпредсједник војвођанске Скупштине Немања Завишић, генерални конзул Србије у Вуковару Владимир Маријановић те посланик СДСС-а у Хрватском сабору Драгана Јецков.

Литургије су поводом Васкрса служене и у свим осталим црквама Српске православне цркве у Вуковарско-сријемској жупанији.