latinica  ћирилица
04/05/2024 |  11:53 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Додик: Никшић измишља и подиже тензије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је тврдња федералног премијера Нермина Никшића да се у Српској ради о "систематском терорисању повратника" измишљена да би се подигле тензије.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да Нермин Никшић на политикантски начин покушава да једну осјетљиву тему попут напада на повратнике у Гацку стави на терет Српској, истакавши да су неприхватљиве квалификације да је ријеч о "систематском терорисању повратника".

- Тврдња о некаквом систематском терорисању је измишљена како би се тензије подигле. Не могу да вјерујем да је на овај начин одлучио да усложњену ситуацију још више усложни - изјавио је Додик.

Додик је навео да нико не спори да постоје одређени инциденти, али истиче да их је Република Српска све ријешила и починиоце привела правди, осим у Вишеграду гдје је претучена једна породица и на којем органи Српске раде.

Предсједник Републике је истакао да жели да се Бошњаци који живе у Републици Српској осјећају потпуно сигурно.

- У Српској су откривени сви напади на повратнике и чинимо све да обезбиједимо стабилно и безбједно окружење. Сви они који почине било какав акт према људима друге вјере и нације или из било ког мотива треба да одговарају на најстрожи начин - истакао је Додик.

Он је навео да је полиција Републике Српске учинила све да се обезбиједи таква сигурност, а да је питање шта се дешава у правосуђу за Никшића и његове људе који су спремни да прихвате да овакво правосуђе функционше у БиХ.

- Имајући у виду да цијеним Никшића и његову објективност веома сам изненађен да је доставио овако једно писмо пуно кривице на саму Републику Српску, а само једним дијелом говори да тога има и у ФБиХ. Када би се упоредило, видјело би се да постоји у ФБиХ све оно што је покушао да припише Српској - рекао је Додик.

Он је напоменуо да у ФБиХ од 542.897 пријератних Срба данас живи само пет процената, а да је готово исти број Бошњака живио у Српској и вратило се готово 40 одсто, бар према попису, док је обновљено више од 90 одсто објеката.

- То је доказ како се власт Српске односи према том питању. У ФБиХ је било 785 већинских српских насеља, а готово су сва спаљена, биљежи се неки мали повратак у око сто насеља и села, у тим селима нема струје - рекао је Додик и додао да се најбоље види на подручју Зенице гдје је готово 14 српских села спаљено и ту готово нема повратка.

Он је напоменуо да у обновљеним насељима у Српској нема становника, јер су то они који су отишли прије рата у западну Европу, а онда су се пријављивали као оштећени и добили обнову, што се најбоље може видјети у Козарцу.

- Неприхватљиве су квалификације да се ради о систематском терорисању повратника у Републику Српску, мислим да се ради о систематском терорисању повратник у ФБиХ - истакао је Додик.

Покушати Српској приписати тако нешто, Додик каже да се може само из покварених политичких намјера које је очигледно Никшић показао на овом примјеру, јер да је хтио да буде објективан онда је требало да напише шта се дешава у ФБиХ.

Додик је указао да Никшић говори да изјаве које дају политичари подгријавају нетрпељивости, очигледно мислећи да само то станује у Српској, а њихова политика наметања БиХ није подгријавање нетрпељивост.

- Покушаји да се Српској одузму многе надлежности или да се натјера на прихватање унитарног концепта БиХ, то није подгријавање нетрпељивости - упитао је Додик.

Према његовим ријечима, у ФБиХ никада неће моћи да објасне чињеницу да је у Српској у оквиру геодетске управе потрошено више од 20 милиона КМ за покушај да се дође до сваког Бошњака који је ту живио и који се води у евиденцији да располаже или има право на земљиште, јер тога у другом ентитету нема.

Упитао је колико је српских породица којима су одузели имовину у ФБиХ на сраман начин и зато "нека је срамота Никшића када говори о таквим стварима".

Додик је упитао шта је са земљом у насељу Липа одузетом Србима да се прави избјеглички камп, шта је са убиством жене на Озрену, шта је са претученим људима на Озрену, шта је са многим другим дијеловима, па и Мостаром гдје се дешава исто тако насиље над Србима.

- Једини догађај који су открили, а то је зато што су сами себе снимали, је паљење заставе на Дан Републике Српске у Зеници и покушали су да то камуфлирају неким подношењем кривичних пријава - подсјетио је Додик.

Зачуђен је, истиче, да се Никшић одлучио на један памлет реагујући на догађај у Гацку на којем полиција ради, те указао да је објекат био изолован, без присуства становништва и да ће тешко бити утврдити.

Он је рекао да је оваквим поступањем Никшић значајно затворио врата могућем дијалогу о многим другим питањима, јер се показало да је управо он политички и етнички мотивисан када такве ствари тврди.

Додик је навео да се у случају Гацка, ако је урађено из етнички мотивисаних разлога, мора пронаћи починилац и бити кажњен, али сматра да не треба да се прејудицира док све не буде завршено.

- Никшић је убрзао и оптужио Републику Српску на најцрњи могући начин, жао ми је што је то урадио, мислим да смо имали до сада несумњиво добар дијалог на свим питањима - рекао је Додик.

Не може, нагласио је, да прихвати да се тако нешто припише Српској што не стоји у тешком изазовном тренутку у којем Никшић није рекао ни ријечи да се читав српски народ покушава сатанозовати, већ прихвата ујдурму која се диже у УН.

- Приписати Републици Српској систематско терорисање превазилази сваку врсту не само објективног приступа већ нас доводи у питање да видимо на који начин се поступа и шта се жели са тим урадити - истакао је Додик.

Додик је позвао полицију Републике Српске да појача мјере сигурности у насељима гдје живе повратници Бошњаци или они који су ту живјели њихове сигурности и да се сваки напад се ригорозно кажњава.

- Зато би можда било добро да се за такве нападе промијени закон у Републици Српској и то ћу предложити да се уведу ригорозније казне за таква дјела, поготово она која су мотивисана на етничкој основи. Ми ћемо то урадити и ми ћемо показати да то можемо - закључио је Додик.