latinica  ћирилица
30/04/2024 |  11:26 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

У Козарској Дубици час историје - "Јасеновачки страдалници" (ВИДЕО)

У Народној библиотеци у Козарској Дубици, одржан је историјски час "Јасеновачки страдалници". Предавање је својеврсно сјећање на страдање у концентрационом логору Јасеновац, кроз представљање личних прича преживјелих логораша.
Историјски час о Јасеновцу - Фото: РТРС
Историјски час о ЈасеновцуФото: РТРС

Потресна сјећања оних који су преживјели јасеновачку голготу, дио је историјских чињеница представљених на историјском часу.

Посјетиоцима су упознати и са историјски подацима из страдалничке историје НДХ.

- Ја сам аутор изложбе "Јасеновачки страдалници". Ту је дванаест прича с подручја општине Козарска Дубица о онима који су кроз то прошли од 1941. до 1945 године. Ово је само један додатак на ту причу - рекао је Мирко Димић,  историчар и виши кустос у Спомен-подручју "Доња Градина".

Сјећања су сабрана у публикацији "Књига сјећања" која је настала у сарадњи с Музејом жртава холокауста из Вашингтона 2007. године.

Свједочења жртава вјечна су опомена на страдање и доказ усташког злочина.

- О тој теми треба увијек да се говори, а не само око Васкрса, односно дана сјећања, када обиљежавамо пробој јасеновачких логораша - навела је Данијела Мандић, директорка Народне библиотеке у Козарској Дубици.

Историјски час и изложба каталога аутора Мирка Димића, организовано је у сусрет обиљежавању Дана сјећања, 12. маја у Доњој Градини код Козарске Дубице.

- Ове године смо радили доста тога на инфраструктури да би се саобраћај много једноставније одвијао, тако да смо веома захвални Министарству унутрашњих послова који су изашли на лице мјеста и одредили путању којом ће ове године да се одвија саобраћај, прије свега кретање аутобуса - истакла је Тања Тулековић,  директорка Спомен-подручја "Доња Градина".

Његовање сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима за вријеме злогласне НДХ, обавеза је свих преношењем истине о страхотама будућим генерацијама, закључено је на историјском часу.