latinica  ћирилица
29/04/2024 |  19:01 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Гогановић: Свијет се суочава са разним безбједносним изазовима

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић учествовао је на међународној конференцији "Аутономни системи оружја и изазов регулације" у Бечу на којој су учесници, како је рекао, изразили забринутост због изазова са којима се суочавају ови системими наоружања.
Александар Гогановић, mеђународнa конференцијa "Аутономни системи оружја и изазов регулације" - Фото: СРНА
Александар Гогановић, mеђународнa конференцијa "Аутономни системи оружја и изазов регулације"Фото: СРНА

Учешће је узело 140 држава са више од 900 учесника, а домаћин је било аустријско Савезно министарство за европске и међународне послове чији министар је и отворио конференцију.

- Тема о којој се много не говори у БиХ и регији али су сви учесници изразили забринутост због изазова са којима се аутономни системими наоружања суочавају посматрано са хуманитарне, безбедносне, технолошке и етичке перспективе, те су указали на потребу правног регулисања њихове употребе - рекао је Гогановић Срни.

Гогановић је напоменуо да је Аустрија војно неутрална земља и да није чланица НАТО-а, али да је то не спречава да активно сарађује са свима и да расправља на високом нивоу о актуелним изазовима безбједности, посебно о будућим изазовима и пријетњама са којима се свијет суочава.