latinica  ћирилица
28/04/2024 |  10:42 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Патријарх Кирил: Притисак на УПЦ добио карактер отвореног вјерског прогона

Притисак на Украјинску православну цркву добио је карактер отвореног вјерског прогона, упозорио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил у писму поглаварима помјесних православних цркава и међународним организацијама, које је упутио након хапшења игумана Свјатогорске лавре митрополита Арсенија.
Патријарх Кирил (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Патријарх Кирил (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

Он је у писму које је упућено и Његовој светости патријарху српском Порфирију, затражио да се обрати пажња на чињенице флагрантног кршења људских права у Украјини и позвао да се уложе напори да се заштити право на слободу вјероисповести вјерника и парохија УПЦ.

Патријарх Кирил је поглаваре православних цркава замолио да се моле да Господ подари помоћ, храброст и утјеху страдалним архипастирима, пастирима и вјерницима.

У писму које је, између осталих, упућено генералном секретару УН Антонију Гутересу, генералном секретару ОЕБС-а Хелги Марији Шмид, генералном секретару Савјета Европе Марији Пејчиновић Бурић, наведено је да су 24. априла извршени претреси у једном од највећих манастира УПЦ - Свјатогорској лаври.

- Викар, митрополит свјатогорски Арсеније оптужен је због свог говора у цркви. Према верзији истраге, он је открио информације о локацији Оружаних снага Украјине - навео је патријарх Кирил.

Он је објаснио да је митрополит Арсеније обавијестио вјернике о томе да су у септембру прошле године припадници Службе безбједности Украјине поставили барикаде на путу ка манастиру и да су провјеравали документа вјерника.

- Он је инцидент назвао дискриминацијом - подсјетио је патријарх Кирил, преноси "Спутњик".