latinica  ћирилица
26/04/2024 |  13:22 | Аутор: СРНА

Егић: Обезбиједити сигурно радно окружење

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић истакао је да свако радно мјесто треба да буде безбједно и у складу са прописима заштићено од повреда и професионалних обољења.
Данијел Егић - Фото: РТРС
Данијел ЕгићФото: РТРС

Он је поводом 28. априла - Свјетског дана безбједности и здравља на раду апеловао на раднике да обавезно користе заштитну опрему, а послодавце је позвао на одговорност и опредијељеност за сигуран и здрав рад.

Егић је нагласио да је ресорно министарство у претходном периоду дало знатан допринос унапређењу безбједности на раду.

- Безбједно и здраво радно мјесто осигураће нам здраве и способне раднике који ће градити просперитетно друштво - поручио је Егић.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите у претходном периоду дало је значајан допринос унапређењу безбједности на раду кроз израду новог Закона о заштити на раду и низа подзаконских аката с циљем да ова област буде уређена на што квалитетнији начин, у складу са европским стандардима и директивама, саопштено је из Министарства.

Чињеница је да су радници свакодневно изложени разним ризицима на радним мјестима, Егић је апеловао на досљедну примјену и поштовање Закона о заштити на раду и правилника о регулисању заштите у појединим областима с поруком да се пријетеће опасности по живот и здравље радника могу свести на најмању могућу мјеру.

Међународна организација рада је 2003. године установила 28. април за Свјетски дан безбједности и здравља на раду, с циљем да укаже на неопходност примјене мјера заштите на радним мјестима на којима постоји велика опасност од повређивања.