latinica  ћирилица
25/04/2024 |  18:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Показали смо конструктивност, изнијели приједлоге, наредни састанак 13. маја

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је Београд након седам сати разговора у Бриселу показао конструктивност, изнио своје приједлоге за проналажење рјешења, али да Приштина не жели рјешење.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STR) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STR)

Он је рекао да ће се наредна рунда дијалога одржати 13. маја.

- Тешки и напети су били разговори, али су били директни што је добро. И ја и експерти смо имали прилику да изнесемо наше приједлоге о идејама ЕУ и да ријешимо питање динара јер је Курти том одлуком угрозио опстанак српског народа. То мора хитно да се рјешава, у питању је постојање Срба - рекао је Петковић.

Како је рекао све вријеме Београд инсистира на састанцима како би се разговарало и пронашло рјешење.

- Најновије коментаре на приједлоге ЕУ смо урадили и предали Лајчаку у најбољој вјери и као такви су оцијењени. Све вријеме (Бесник) Бисљими је добацивао правио паралеле, говорио да га не интересују Срби који желе да напусте КиМ већ који желе да се интегришу чиме је потврдио да је политика Куртија да нема наших људи и Срба на КиМ. У шта да се интегришу, јер Срби на КиМ већ живе у својим домовима, тамо су њихове институције - рекао је Петковић.

Он је рекао и да се нада да ће 13. маја доћи до помака, али да то не зависи од Београда који је показао конструктивност, као и да је свима јасно да је проблем у Приштини.

- На данашњи дан биљежимо 500. инцидент од доласка Куртија на власт. разговарали смо о идејама ЕУ и трудили се да их унаприједумо нашим приједлозима, да свако дође до рјешења. Али са друге стране имате Приштину, односно Бисљимија који говори шта је за њега легално, а шта није. Не можете у свом свијету да градите своју реалност која нема везе са оним на терену - људима, институцијама. Са друге стране је Приштина која чини све да тај живот отежа - рекао је Петковић.

Он је рекао и да Приштина покушава да намеће рјешење.

- И послије говоре да ми желимо кризу, да смо фактор нестабилностио, а ово је већ шпести састанак на коме смо показали конструктивност. Приштина би нешто другачије и покушавају да намећу рјешење за легализацију једностраних одлука. Пристајемо на дијалог и рјешење, а не да једна страна све изгуби а друга све добије. То не иде - рекао је Петковић.

Он је још једном нагласио да због одлуке о забрани динара највише испашта српски народ на Косову и Метохији.

- И због тих наших људи ми се боримо да сачувамо достојанство њиховог живота, да обезбиједимо наставак финансирања и давања свих примања Републике Србије за наш народ на простору Косова и Метохији. И то ћемо чинити и у наредном периоду - поручио је Петковић.

Навео је да није оптимиста по питању рјешења ситуације, јер како је рекао, послије толико добрих приједлога са српске стране, са друге стране не постоји никакав фидбек и оцијенио је да са стране Приштине не постоји политичка воља да се проблеми рјешавају.

Петковић је истакао да ће српска страна наставити да инсистира на Заједници српских општина, јер, како каже, сви проблеми се дешавају зато што не постоји ЗСО и оцијенио је да би спровођење споразума са приштинске стране било могуће када би ЗСО постојала.

На питање новинара о приједлозима Мирослава Лајчака, Петковић је одговорио да ће на одређене нове идеје које је представио Лајчак српска страна изаћи са својим коментарима, до сљедеће рунде дијалога 13. маја.