latinica  ћирилица
25/04/2024 |  17:04 ⇒ 19:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Наше је да се боримо уздигнуте главе и чувамо сопствене интересе (ВИДЕО)

Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку да ситуација око нацрта резолуције о Сребреници није једноставна, да је остало још много посла да покушавамо и да се боримо да уздигнуте главе изађемо из ове ситуације.
Александар Вучић (Фото: TANJUG / TANJUG VIDEO) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG / TANJUG VIDEO)

Он је новинарима у Њујорку на крају посјете рекао да сматра да су људи свјесни, да како год гласали, да знају да ово нема везе са правдом и међународним правом, већ геополитичким односима.

- Наше је да чувамо сопствене интересе. Добро је што смо провели овдје доста времена - рекао је Вучић и додао да ће амбасадор Србије у САД Марко Ђурић остати у Њујорку до 2. маја како би разговарао са земљама са којима нису разговарали.

Он је појаснио да ће Ђурић имати састанке са 20 земаља, прије свега из пацифичког региона до којих нису успјели да дођу.

- Хвала тиму који је радио напорно и свима који се боре за Србију, којима је то посао и којима није. Хвала и Вуку Јеремићу, који је стварно предано радио. Данас смо наставили билатералне састанке - рекао је Вучић.

Вучић је, на питање на који начин Србија кроз разговоре и објашњавање свог става може да пробије притиске и уцјене, имајући у виду да је до касно синоћ имао разговоре са званичницима, амбасадорима, представницима земаља чланица УН, одговорио да је тешко, али да се ради снажно.

- Имали смо састанак са пет европских земаља за које сматрамо да је могуће да су пријатељске и за које сматрамо да је могуће да не гласају онако како је наређено. Наставили смо јутрос, наставићемо да радимо и чим се вратимо у Београд, правићу план или за повратак или како и на који начин да дјелујемо у Београду. Желио бих још једанпут, посебно сталне представнике у Београду, дакле то је девет афричких земаља, пет латиноамеричких земаља, мислим, немојте ме држати за ријеч, 21 азијско-пацифичка земља, да њих све позовемо, да их све угостим и да још један пут изнесем ставове Србије - рекао је Вучић.

Како је додао, то је оно што може да се уради.

- И као што видите, велику нервозу смо произвели многима овдје, од њихових новинара до њихових политичара. Неко је јуче рекао од азијских представника да никада УН нису биле у таквом нереду и да се не зна шта се тачно збива пред изгласавање резолуције 2. маја, него што је то случај сад. Ми смо успјели да ствари мало закомпликујемо, наравно свјесни смо ми да не можемо ми да побиједимо, Америка буквално подигне обрву, њих 70 трчи да гласа тако како Американци кажу, а овде су Њемци били и Американци су, морам да будем сасвим фер, они ће гласати за резолуцију, увијек ће гласати против нас на такав начин, али нису они били коловође овдје и некако су се повукли. То су потпуности преузели Њемци и Њемци су ти који директно воде глас - рекао је Вучић.