latinica  ћирилица
25/04/2024 |  11:25 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

"Бошњачко народно вијеће пријети српском народу"

Из Организације старјешина Војске Републике Српске уакзали су да из Федерације БиХ не престају са провокацијама према српском народу, од којих је најновија позив Босанско-бошњачког народног вијећа "на самоорганизовање", али и поручили да нема тог притиска и пријетње који ће спријечити вољу Срба да заштите Републику Српску и интересе српског народа.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

Из Организације старјешина истичу да је јучерашње саопштење Босанско-бошњачког народног вијећа ратнохушкачки чин с циљем застрашивања Срба и да пријетње миру долазе управо из оног дијела БиХ из којег стижу и оваква антидејтонска и антиуставна дјеловања, па је ово још једна прилика да надлежни органи процесуирају оваква поступања и казне починиоце.

- Да је текст лицемјеран и ратнохушкачи говори чињеница да у првом дијелу текста позивају министарства унутрашњих послова оба ентитета да на подручју свог дјеловања спријече било какве евентуалне сукобе и обезбиједе јавни ред и мир у ентитетима, несметан проток људи и робе, заштите грађане и имовину, а одмах након тога лупетају о сецесији, Уставу РБиХ, екстремистима, Пандориној кутији, патриотама и геноциду - истиче се у саопштењу Организације старјешина.

У саопштењу се напомиње да овај пут иду и даље и јавно говоре о неповјерењу у међународне снаге, којих су им, у свакодневном јавном дискурсу, пуна уста.

- Једном ријечју - лудило којем се мора стати украј институционалним дјеловањем система - наводи се у саопштењу.

Из Организације старјешина поручују да из Републике Српске долазе стални позиви на мир и стабилност и рјешавање свих питања унутрашњим дијалогом конститутивних народа и ентитета.

- Српски народ и Република Српска су трајно опредијељени за мир и стабилност, високо су освијештени и свјесни пријетњи које долазе са било које стране и на све њих имају увијек исти одговор, који се заснива на високим демократским стандардима, миру и стабилности, што разумију и подржавају сви пријатељи Републике Српске широм Европе и свијета - поручили су из Организације старјешина.

У саопштењу се наводи да Република Српска не планира никакве ексцесе, немире, сукобе и рат, а широки фронт српских патриотских снага, прије свега институционалних, спреман је и даље штитити Републику Српску и интересе српског народа на демократски начин и у условима мира и стабилности.

- И нека свијет сада види ко је ко и ко жели рат, а ко мир - указују из Организације старјешина Војске Републике Српске.

Босанско-бошњачко народно вијеће издало је јуче саопштење у којем позива народ на самоорганизовање, те, између осталог, тврди да се у складу са општим стањем у земљи, грађани не могу поуздати у институције у којима предоминантно руководе, како наводе, "потомци некадашњих ратних злочинаца".

Медији преносе да је међу идеолозима овог вијећа, које позива на сукобе и урушава међусобно повјерење народа и суживота, један од оптужених у случају "Добровољачка".