latinica  ћирилица
25/04/2024 |  10:12 | Аутор: СРНА

Потврђена оптужница против Васвије Видовић

Суд БиХ потврдио је оптужницу против сарајевског адвоката Васвије Видовић за кривично дјело спречавање доказивања, јер је прикрила мобилни телефон оптуженог бившег предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.
Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

У оптужници се наводи да је Видовићева 18. децембра 2023. године приступила у службене просторије Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ у Источном Сарајеву по позиву ухапшеног Дебевеца да га у својству адвоката заступа у кривичном поступку.

Након што јој је омогућено да комуницира са осумњиченим у посебним просторијама без присуства полицијских службеника, омогућила је осумњиченом да мобилни уређај убаци у њену торбу, те га на тај начин сакрије

Како се наводи, свјесна својих противправних радњи с циљем да знатно отежа доказивање кривичних дјела у поступку пред Судом БиХ и знајући да мобилни телефони осумњичених привремено треба да буду одузети по наредби Суда БиХ.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да ће наводе оптужнице доказивати позивањем пет свједока и прилагањем 15 материјалних доказа.

Дебевец и бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Осман Мехмедагић Осмица ухапшени су 19. децембра прошле године због сумње да су злоупотријебили положај и фалсификовали службене исправе.

Истрага у односу на Дебевеца касније је проширена на примање дара за трговину утицајем, те лажно представљање и кршење закона о равноправности полова.