latinica  ћирилица
25/04/2024 |  10:02 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

Макрон хоће да смијени Фон дер Лајенову?

Француски предсједник Емануел Макрон жели да смјени предсједника Европске комисије Урсулу фон дер Лајен и тренутно са другим лидерима ЕУ разматра опције у том смислу, јавила је новинска агенција "Блумберг", позивајући се на изворе.
Макрон и Фон дер Лајенова (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Макрон и Фон дер Лајенова (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Задатак предсједника Комисије је да брани општи интерес и према томе не смије бити превише политизован, што баш није био случај са одлазећом Комисијом - рекао је раније Макрон.

Макрон је у контакту са другим лидерима ЕУ који би могли да замијене Фон дер Лајенову, а посебно се ту истичу бивши италијански премијер Марио Драги, који је и предсједник Европске централне банке.

Извори у Бриселу, укључујући оне у кабинету Фон дер Лајенове, рекли су да није јасно да ли Макрон заиста жели да је смијени или само покушава да изврши притисак како би од ње добијао уступке у будућности.

Фон дер Лајенова је и даље изразити фаворит на предстојећим изборима, с обзиром на чињеницу да је она главни кандидат Европске народне партије /ЕПП/ десног центра, која има највише мјеста у Европском парламенту и очекује се да ће додатно ојачати позиције током избора у јуну. Међутим, кандидат којег предложи ЕПП и даље захтијева подршку апсолутне већине у парламенту.

Положај Фон дер Лајенов нарушен је вишеструким скандалима високог профила, од којих је посљедњи избио раније овог мјесеца када се нашла на удару критика због тога што је њемачком посланику у Европском парламенту Маркусу Пиперу дала уносан посао "специјалног савјетника", са платом од 17.000 евра мјесечно.

- Ово именовање изазвало је питања о транспарентности и непристрасности процеса номиновања унутар блока - наведено је у заједничкој жалби више високорангираних званичника, укључујући високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља и комесара Тјерија Бретона, упућеној Фон дер Лајеновој.

Комисија је, међутим, одбацила оптужбе, наводећи да "има пуно повјерење у чињеницу да се процес одвијао у потпуном складу са процедурама".