latinica  ћирилица
25/04/2024 |  09:22 ⇒ 10:56 | Аутор: РТРС

Вучић: Желе колективну казну за српски народ, Њемачка најангажованија (ФОТО)

Предсједник Александар Вучић наставио је у Њујорку разговоре са званичницима УН и земаља чланица у борби против усвајања резолуције о Сребреници, те истакао да му је предсједавајући Генералној скупштини Денис Френсис пренио да је Њемачка убједљиво најангажованија на питању усвајања овог документа.
Александар Вучић   (Фото:instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић (Фото:instagram.com/buducnostsrbijeav)

Вучић је на Инстаграму објавио да спонзори ове резолуције не желе било какво одгађање гласања.

- Јасно је да су нам остале само посљедње припреме да се боримо за част и образ Србије. Никога од предлагача није брига ни за Дејтонски споразум који газе, није их брига ни за стабилност у нашем региону, једино што желе је колективна казна за српски народ. Поруку смо разумјели и борићемо се до краја - нагласио је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

На састанку са сталним представником Мексика при УН Хектором Васконселосом, Вучић је информисао ову државу о чињеницама и позицији Србије поводом наметања нацрта резолуције о Сребреници на дневни ред Генералне скупштине УН, као и о несагледивим посљедицама кршења процедура и основних постулата на којима се заснивају УН.

- Указао сам и на суштинске проблеме и штету коју ће гласање, изнуђено на овакав начин, оставити када је ријеч о повјерењу и јединству народа и земља у свијету, а на првом мјесту на стабилност и суживот људи на западном Балкану - навео је Вучић на Инстаграму.

Он је додао да је поновио је да ће Србија искористити свако политичко и дипломатско средство, као и свој углед у УН, како би се супротставила притисцима, уцјенама и бесмисленим оптужбама и сачувала свој образ, али и кредибилитет УН.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић се у разговору са подсекретаром УН и специјалном савјетницом за спречавање геноцида Алис Ваириму Ндериту указао на опасан и озбиљан ревизионизам начела која су уграђена у саме темеље УН.

- Нагласио сам да би усвајањем резолуције дошло до релативизације самог појма геноцида, као најстрашнијег вида планског и систематског затирања народа и етничких група, чему је човјечанство, нажалост, свједочило неколико пута у новијој историји  навео је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић је изразио забринутост да би усвајање те резолуције могло да доведе до даљих сукоба у будућности и указао на потребу да се сви заједно, под окриљем УН, заложе да правда буде задовољена на начин који промовише мир и помирење.