latinica  ћирилица
25/04/2024 |  08:56 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Шпирић: Најбоље рјешење оно које је постигнуто унутрашњим дијалогом

Избора у БиХ ће бити "на овај или на онај начин", а ситуацију у вези са Изборним законом БиХ у нормалне токове могао би увести договор политичких партнера, сматра замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Нема бољег рјешења од оног које је постигнуто унутрашњим договором, без наметања силе. Дијалог изроди договоре и добра рјешења, али се, нажалост, они не спроводе - рекао је Шпирић за Независне новине.

Говорећи о сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ која је прекинута након што су бошњачки делегати напустили сједницу, Шпирић каже да је демократска свијест на нивоу да се не може ни расправљати о нечему што Бошњацима није по укусу.

Да ли ће сада остати при измјенама и допунама Изборног закона они који су га предложили и за шта су гласали у Представничком дому, Шпирић каже да ће се видјети када почне сједница која је прекинута 18. марта.

"Не знам да ли је некоме до играрија и надмудривања у оваквој ситуацији, када је преко ноћи заустављен напредак на путу ка ЕУ, али знам да ово није добра ситуација јер нема никаквог дијалога, повјерења ни конзистентности међу политичким партнерима", рекао је Шпирић.

Он је додао да су БиХ и сви у њој на губитку када неко са стране намеће законска рјешења и регулише начин функционисања у БиХ.

- Са нама из СНСД-а нема изненађења, што договоримо и прихватимо, то и спроведемо. За неке друге не бих могао то рећи јер ни властите снимке састанака не сматрају вјеродостојним. Многи су слободни стријелци и раде широм свијета на неким имагинарним циљевима који везе немају с дејтонском БиХ. И какву нам поруку шаљу? - упитао је Шпирић.

Говорећи о најављеној резолуцији о Сребреници, Шпирић каже да је тешка истина да је "БиХ увијек паљена извана, а горјела изнутра", те да је много примјера гдје се на спољном плану иступа без јединственог става унутар БиХ.

- Једно је сигурно, каква год буде судбина ове резолуције о Сребреници, била она усвојена или не, показаће се да су једино непријатељи дејтонске БиХ и креатори регионалне нестабилности успјели - оцијенио је Шпирић.