latinica  ћирилица
25/04/2024 |  08:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Аризона: 18 Трампових сарадника оптужено за покушај мијењања изборних резултата

Америчка савезна држава Аризона подигла је оптужнице против 18 сарадника бившег предсједника САД Доналда Трампа, међу којима је његов адвокат и бивши градоначелник Њујорка Руди Ђулијани, због наводног покушаја да оповргну Трампов пораз у Аризони и тако преокрену резултате укупних председничких резултата 2020. године.
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/Yuki Iwamura / POOL) -
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/Yuki Iwamura / POOL)

Међу оптуженима је и бивши шеф Трамповог кабинета Марк Медоус, док Трамп, сада републикански предсједнички кандидат, није, иако се спомиње "бивши предсједник САД" као саучесник у покушају да се преокрену резултати избора, преноси Би-Би-Си.

Државни тужилац Аризоне Крис Мејес изјавио је да неће дозволити "да се подрива америчка демократија" и да би, да је покушај оптужених успио, "гласачима Аризоне било одузето право гласа".

Иначе, Бајден је освојио Аризону на изборима 2020. године са 10.457 гласова више од Трампа, а за слична кривична дјела су оптужени сарадници бившег предсједника и у другим "колебљивим државама", попут Неваде, Мичигена и Џорџије.

Предсједник САД се бира, према традицији старој преко два вијека, тако што законодавна тијела савезних држава, на основу пребројаних гласова, бирају електоре који саопштавају резултате избора из те државе америчком Сенату у Конгресу.

Према оптужници, сарадници Трампа су наводно покушали да убиједе законодавно тијело Аризоне, у којој су Републиканци имали већину, да изаберу Републиканске електоре иако је Бајден освојио већину.

Потом би фалсификовани резултати, у корист Трампа, били представљени у Сенату.