latinica  ћирилица
25/04/2024 |  08:08 ⇒ 09:22 | Аутор: СРНА

Још има времена за дипломатску борбу против политичке резолуције о Сребреници

Адвокат Миодраг Стојановић оцијенио је да је најављена резолуција о Сребреници декларативна и суштински политичка, те истакао да још има времена за дипломатску борбу да се расправа о овом спорном документу не нађе пред Генералном скупштином УН.
Миодраг Стојановић - Фото: РТРС
Миодраг СтојановићФото: РТРС

- Мислим да има борбе још увијек да се резолуција скине са расправе, што је иницијатива коју је покренула Србија - нагласио је Стојановић.

Стојановић истиче да је занимиљива чињеница да је резолуција покренута на иницијативу Њемачке која је починилац највећег геноцида у историји човјечанства и Руанде на чијем простору је почињен геноцид, те да је подржавају или су њени спонзори САД и Француске.

Према његовим ријечима, поента резолуције је порука Њемачке - враћамо вам за оно што ви говорите за Кристијана Шмита.

Друго што уочава након увида у нацрт резолуције о Сребреници јесте да њима, како каже Стојановић, није довољна индивидуална одговорност многобројних пресуда које су донесене у Хагу, па и пред Судом БиХ, него траже једну ширу одговорност.

- Она би могла да иде и до границе колективне одговорности нашег народа и то је оно што брине, што политички брине - рекао је Стојановић за Срну.

Стојановић наводи да, као прагматичан човјек, мисли да ће они ту резолуцију подржати и да се неће бавити питањем је ли био или није био геноцид, него ће "то констатовати само као чињеницу, полазећи од пресуда Хашког трибунала, националног суда и Међународног суда правде у предмету Србије и БиХ".

- Резолуција је по форми декларативна, као што су иначе резолуције УН, суштински поново се осуђује све што се дешавало на простору Сребренице и траже се оперативне радње које подразумијевају да се 11. јули прогласи даном међународног сјећања на догађаје везане за Сребреницу, да се у школске програме у региону уврсти и оцјена онога што се дешавало у Сребреници и у коначници, поново се инсистира на забрани негирања геноцида и фаворизовању лица која су осуђена за ратне злочине - навео је он.

Он је оцијенио да се из самог текста резолуције види да се ради о политичкој декларацији.

Стојановић је истакао да је увјерен да евентулано усвајање резолуције неће угрозити Републику Српску која је трајна.

- Република Српска је трајна творевина, резултат Дејтонског мировног споразума. Нема укидања Републике Српске без измјене овог међународног уговора - истиче Стојановић.

Он је рекао да не вјерује да би се могло десити да се промијени међународни уговор и нестане Република Српска јер то изједначава са пропашћу међународног правног поретка.